Sámuel, Hajna
19 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Putyin kész találkozni Trumppal

2018.06.10. 11:04

Vlagyimir Putyin orosz államfő vasárnap riportereknek nyilatkozva egyebek mellett azt is elmondta, hogy kész találkozni Donald Trump amerikai elnökkel, médiaértesülések szerint pedig  a Fehér Ház tisztségviselői már az összejövetel előmunkálatain dolgoznak – írja az MTI.

Putyin a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) 18. csúcstalálkozóján beszélt az ügyről, ahol azt is elmondta, több ország, köztük Ausztria is jelentkezett az esetleges amerikai-orosz csúcstalálkozó házigazdájának. Trump többször is hangsúlyozta már, hogy szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatokat Moszkvával, de az mindenképpen bonyolítja a dolgot, hogy nemhogy tart a Robert Mueller vezette vizsgálat az oroszok és Trump választási kampányának kapcsolatairól, hanem egyre valószínűbb, hogy az elnököt törvény elé is idézik majd.

Vlagyimir Putyin ugyanakkor bírálta, hogy Trump felmondta az atomalkut Iránnal, mint mondta, az SCO tagjai aggódnak az amerikai döntés miatt, amely destabilizálhatja a régiót. Emellett azt is kiemelte, hogy hazája továbbra is eleget tesz az egyezményben vállalt kötelezettségeinek.

Az orosz államfő beszélt a terrorellenes küzdelemről is, leszögezte, hogy ez elsődleges szerepet tölt be a sanghaji csoport törekvéseiben, emellett pedig üdvözölte az Észak-Korea és az Egyesült Államok közt létrejövő csúcstalálkozót, és Peking szerepét hangsúlyozta a feszültség enyhítésében.

A szintén Csingtaóban tartózkodó Haszan Róháni iráni elnök is megszólalt az atomalku felmondásával kapcsolatban, fenyegetésnek nevezte, hogy Washington minden erejével azon van, hogy rákényszerítse politikáját másokra. Róháni hangsúlyozta, értékeli Peking és Moszkva erőfeszítéseit a megállapodás fenntartására.