Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bevándorlással és adócsökkentéssel küzdenének a horvátok a fogyás ellen

2018.06.11. 18:12
Átfogó népességpolitikai csomagra tett javaslatot a horvát államfő, Kolinda Grabar-Kitarovic ezt élet-halál kérdésének nevezte.

Az intézkedéseknek megvan a maguk ára, de ha nem hozzuk meg őket, ez az ár sokkal nagyobb lesz: mégpedig a horvát nép és állam megszűnése a nem is olyan távoli jövőben

– mondta a horvát elnök a sajtótájékoztatón. Horvátországban a magyarhoz hasonló népességfogyás van: míg 2011-ben még 4 millió 284 ezren voltak, ma már a 4 milliót sem éri el a népesség.

Grabar-Kitarovic adóreformmal, a bérek utáni járulékok csökkentésével, a családpolitikai juttatások megemelésével küzdene, de a csomag részeként beszélt a közigazgatás teljes digitalizálásának tervéről is. A horvát elnök szerint szükség van a bevándorlás és a letelepedés ösztönzésére is, főleg a határon túli horvátokat említve.

Az államfő ugyanakkor csak javaslattal élhet a kormány felé,  tényleges szakpolitikai befolyása csekély – korábban egy közös kormányülés javaslatát is elutasította Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök. A konfliktus a horvát kormány és az államfői hivatal között nem új keletű, annak ellenére, hogy az államfő és a kormány tagjainak zöme is a nagyobbik kormányzó pártból, a jobboldali HDZ-ből jönnek. kerültek ki. Mint az MTI írja, míg Grabar-Kitarovic a visegrádi országokhoz próbált közeledni, Plenkovic „szigorúan Brüsszelhez igazodó politikát folytat”.