A legbalhésabb NBA-sztár hozhatta össze Trumpot és Észak-Korea diktátorát

tk3s 19950101 zap g25 010
2018.06.11. 19:18
Hamarosan Szingapúrban tárgyal egymással Donald Trump és Kim Dzsongun arról, hogy Észak-Korea végre leszerelje az atomfegyvereit. A találkozó több okból is történelminek mondható, azonban van egy személy, aki a háttérben segíthette az Egyesült Államok és Észak-Korea kapcsolatát. És ez az ember nem egy politikus, egy diplomata vagy egy üzletember, hanem Dennis Rodman, az amerikai sportélet valaha élt egyik legmegosztóbb alakja, aki ugyanannyira jóban van Trumppal, mint az észak-koreai diktátorral. Na, de hogyan kerül képbe egy afroamerikai kosaras az évszázad egyik legfontosabb politikai eseményével kapcsolatban?

Rodman a '80-as, '90-es évek ünnepelt játékosa volt az amerikai profi kosárlabdaligában, az NBA-ben, összesen öt bajnoki címet nyert (köztük a legendás Jordan-féle Chicago Bulls tagjaként), hét éven át volt első a lepattanók számában, és kétszer választották meg a legjobb védőjátékosnak és allstarnak is. Rodman a játékán kívül leginkább azzal szerzett nevet magának, hogy járt Madonnával és Carmen Electrával, a pályán rikító színűre festett hajjal és tetoválásokkal játszott, és több mozifilmben is szerepelt. Mindent elmond Rodman rosszfiú megítéléséről, hogy a megtisztelő "Féreg" becenevet kapta, az meg pláne, hogy még az édesanyja aggatta rá gyerekként.

A CNN szerint Rodman is ott lesz a szingapúri csúcstalálkozón, a menedzsere meg is erősítette az oldalnak, hogy a volt kosaras kész támogatni két barátját, Trumpot és Kim Dzsongunt a helyszínen.

Üzenem minden amerikainak és a világ többi részének, hogy megtisztelve érzem magam, amiért Trump elnök urat barátomnak mondhatom. Minden idők egyik legjobb tárgyalójának tartom, és várom már, hogy a történelmi sikerei listájára felkerüljön majd a szingapúri csúcstalálkozó is.

- írta Rodman egy közleményben. Hogy mit keres egy korábban a saját könyvét női esküvői ruhában reklámozó, korábban súlyos alkoholproblémákkal küzdő, sportpályafutása után reality-szereplővé váló figura a világ egyik legfontosabb találkozóján? Erre meglepően egyszerű a válasz.

Rodman 2009-ben szerepelt az ABC valóságshow-jában, a Celebrity Apprentice-ben. Ennek a műsornak az elődje, az Apprentice arról szólt, hogy hétköznapi emberek küzdenek azért, hogy Donald Trump titkárai lehessenek. Ez nem vicc, a műsor akkora siker lett, hogy az akkor még a politikai pályát kerülő Trump több évadot csinált úgy, hogy egy idő után már nem is hétköznapi emberek, hanem B-listás celebek versenyeztek, azzal a különbséggel, hogy a győztes nem Trump titkára lett, hanem a versenyzőknek jótékony célra kellett pénzt gyűjteniük.

Donald Trump és Rodman 2009-ben a Celebrity Apprentice forgatásán
Donald Trump és Rodman 2009-ben a Celebrity Apprentice forgatásán

Ekkoriban barátkozott össze Rodman és Trump, hogy aztán a kosaras 2015-ben nyíltan kiálljon a kampánya mellett, mert szerinte Amerikának nem újabb politikusra, hanem egy üzletemberre van szüksége. Rodman és Trump barátságát meglehetősen furának tartották már akkor is, hiszen az amerikai elnök egyáltalán nem népszerű az afroamerikaiak körében, édesapja többek között szegény feketék kilakoltatásával is szerezte a vagyonának egy részét, arról nem is beszélve, hogy az NFL-lel szemben az NBA kifejezetten Trump-ellenes közegnek számít, a legismertebb edzők és játékosok rendszeresen kritizálják az elnököt, a helyzet pedig eljutott oda, hogy hosszú évtizedek után az évi NBA-bajnokot nem hívja meg az amerikai elnök a Fehér Házba, mert már jelezte mindkét csapat, hogy nem hajlandóak Trumppal kokettálni.

Rodman azonban mindig is kívülálló volt, annak idején saját maga nyilatkozta, hogy egyáltalán nem tud azonosulni a fekete kultúrával, nem érzi a sajátjának. Rodmanről például közismert, hogy hiphop helyett hatalmas Pearl Jam-rajongó, és mindig is megvetette a drogokat, cserébe nagyon súlyos alkoholista volt évekig, és máig sokszor gondja akad a piálás miatt. Ebben persze az is közrejátszik, hogy Texasban, vagyis alapvetően a legrepublikánusabb államban nőtt fel, majd egyetem alatt összebarátkozott egy fehér fiúval, akinek a családja egy idő után befogadta őt, és az iskola mellett fekete gyerekként egy teljesen fehér, főleg földművelésből és gazdálkodásból élő család nevelte fel. Azonban Trump és a fekete hírességek meglehetősen viszontagságos története alapján még talán ki lehet jelenteni, hogy semmi extra nincs a politikus és a sportoló barátságában, na de arra tényleg nehéz szavakat találni, hogy hogyan lett Rodman az észak-koreai diktátor egyik nagyon jó barátja.

Rodman 2013-ban járt először Észak-Koreában a Harlem Globetrotters világjáró kosárcsapattal, ezen a látogatáson forgatott a Vice és az HBO is a kosárlabda-diplomáciáról. A kosaras kapva kapott az alkalmon, hogy a sporton keresztül kapcsolatba léphessen Kim Dzsongunnal, hátha sikerül rábeszélnie a diktátort a békére. Az óriási NBA-rajongó hírében álló Kim Dzsongunnal (akinek apja, Kim Dzsongil is imádta a kosárlabdát) annyira összebarátkoztak, hogy állítólag Rodman még a gyermekét is karjaiba foghatta, majd még ugyanebben az évben, decemberben visszautazott Észak-Koreába, hogy helyi- és volt NBA-játékosokból összeállított csapattal tisztelegjen a diktátor születésnapján. Rodman már ekkor nagy port kavart a nyilatkozataival, amivel a politikust a barátjának és egy nagyon jó csávónak írta le, miközben Észak-Koreában évtizedek óta páros lábbal tapossák az emberi jogokat.

A helyzet csak súlyosbodott, amikor kikerült egy felvétel, amelyen Rodman a Boldog szülinapot! énekli a diktátornak, majd később a CNN egyenes adásában kelt ki egy amerikai misszionárius, Kenneth Bae ellen, akit hosszú ideje fogva tartottak Észak-Koreában, de Rodman szerint valószínűleg megérdemelte. Bae-t később kiadták Amerikának, Rodman pedig azzal védekezett, hogy ivott az interjú előtt.

Az akkor még Barack Obama elnöksége alá tartozó Fehér Ház egyáltalán nem nézte jó szemmel Rodman akcióját, szerintük az egész utazás csak arra volt jó, hogy az elnyomó kommunista rezsim propagandafogásként kezelje az NBA-játékos látogatását. Rodman később többször is elmondta, hogy várja Obama telefonját, hogy segítsen helyrehozni a két ország közötti ellentétet, de a közismerten nagy kosárfanatikus korábbi elnök Trumppal ellentétben ignorálta Rodman sajátos diplomáciai húzását.

Ettől még a kapcsolat nem hogy megszakadt, hanem 2017-ben Rodman ismét Észak-Koreába utazott, méghozzá a PotCoin, egy kifejezetten marihuánára szakosodott kriptovaluta támogatásával. Rodman nem üres kézzel érkezett, hanem ajándékba adta Kim Dzsongunnak Donald Trump 1987-ben megjelent, nagy sikerű önéletrajzi és üzleti tanácsadó könyvét, a The Art of the Deal-t. A találkozó után Észak-Korea kiadta a 22 éves Otto Warmbiert, egy diákot, akit azért tartottak fogva, mert ellopott az országból egy propagandaplakátot. A börtönben súlyos agykárosodást szenvedő Warmbier a kiadatása után pár nappal meghalt. Trump akkor azt mondta Warmbier halálhíréről, hogy

Ez egy brutális rezsim, de meg fogunk küzdeni vele.

Az egész jelenség nagyon jól megmutatja, hogy akár egy feltűnési viszketegséges, hol aktív, hol nem aktív alkoholista valóságshow-szereplő is közrejátszhatott abban, hogy megkezdődött a kommunikáció az Egyesült Államok és Észak-Korea között. Bár lehet, hogy sose kapunk arra választ, hogy ebben mekkora szerepe volt. Mindenesetre Rodman is ott lesz Szingapúrban, és már csak az a kérdés, hogy a saját beosztottjait lassan hetente váltogató Donald Trump mikor jön rá végre, hogy Amerika legjobb diplomatája végig ott volt az orra előtt. Mindenesetre a Fehér Ház már jelezte, köszönik Rodman munkáját, de most már elég lesz.

ARRA SZÁMÍTUNK, HOGY DONALD TRUMP ÉS KIM DZSONGUN NAGYSZERŰ TÁRGYALÁSOKAT FOLYTAT MAJD DENNIS RODMAN NÉLKÜL IS

- nyilatkozta a Foxnak nemrég Hogan Gidley, a Fehér Ház helyettes szóvivője.

(Borítókép:   Lynn Goldsmith /  NORTHFOTO)  • Hírek
  • Hírek