Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Globális orosz kibertámadás miatt hozott szankciókat az USA

2018.06.11. 17:47

Az Egyesült Államok újabb szankciókat vezet be a vélelmezett orosz kibertámadások miatt. Azt, hogy pontosan milyen orosz érdekeltségekre vagy személyesen kikre vonatkozik a szankció, egyelőre nem hozták nyilvánosságra, csak annyit, hogy öt orosz entitásról van szó, köztük egy olyan cégről, amelyik a gyanú szerint az orosz KGB-utód biztonsági szolgálat, az FSZB érdekeltsége.

Az új szankciók többek között a 2017-es, NotPetya néven ismert orosz kibertámadást torolják meg. Múlt júniusban globális kibertámadás indult Oroszországból: érdekes módon a valószínűleg az amerikai NSA által kifejlesztett kártevőt használták fel az oroszok saját céljaikra. A támadás elsősorban ukrán célpontokat vett célba: az ukrán adóhatóság szoftverét, ezen keresztül pedig nemzetbiztonságilag is fontos nagyvállalatok, energiahálózatok, bankok, repülőterek, gázállomások belső rendszerét fertőzték meg.

A vírus nemcsak Ukrajnában, hanem Európában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában 60 ország 200 vállalatának számítógépes hálózatát is megkárosította. Washington és Kijev is Moszkvának tulajdonította a támadást, több szakértő pedig arra a következtetésre jutott, hogy a fertőzést terjesztők célja nem is az anyagi haszonszerzés volt, hanem adatpusztítás. A gyanú szerint a támadók az amerikai energiarendszerbe is megpróbáltak behatolni, sőt, a transzatlanti telekommunikációs kábel ellen is támadást indítottak.

FRISSÍTÉS

Utóbb nyilvánosságra hozták a szankció által közvetlenül érintettek nevét. Ezek szerint az orosz érdekeltségnek számító Digital Securityról és két leányvállalatáról, az ERPScan-ről és az Embediről van szó, valamint a Kvant Tudományos Kutatóintézetről és a Divetechnoservices nevű cégről. A három szankcionált magánszemély: Alekszandr Lvovics Tribun, Oleg Szergejevics Csirikov és Vlagyimir Jakovlevics Kaganszkij; mindannyian a Divetechnoservices emberei.

A kiber-világháború természetéről itt olvashatnak részletesebben.