Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kegyelmet kapott Penka, a bolgár tehén

2018.06.11. 19:21
Kegyelmet kapott Penka, magyarítva Habocska, a bolgár tehén, amelyet le akartak ölni, mert dokumentumok nélkül lépte át az Európai Unió külső határát. A hazai és nemzetközi felháborodást követően a bolgár hatóságok úgy döntöttek, megkímélik életét.

Penka a bolgár Mazaracsevo faluból kóborolt át májusban a szomszédos Szerbia területére, ahol több mint két hetet töltött. Amikor az egészségét igazoló dokumentumok nélkül visszakerült, a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy le kell ölni, mert megsértette az élőállatok Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó irányelveket.

Az abszurd döntés ellen és a tehén megmentéséért a gazda televíziós felhívást tett közzé. Penka ügye ezt követően nagy nemzetközi tiltakozási hullámot keltett a közösségi médiában, különösen Nagy-Britanniában, ahol az euroszkeptikus aktivisták és kiadványok a brüsszeli bürokrácia áldozataként állították be. Az állatok jogaiért síkra szálló aktivisták, köztük Paul McCartney, petícióban kérték Bulgáriától, hogy mentse meg az ötéves jószág életét. 

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökség végül belegyezett, hogy felülvizsgálják Penka ügyét. A laboratóriumi vizsgálatok alapján orvosi igazolást kapott arról, hogy egészséges, ezért nem fogják leölni, és várhatóan a hét végéig visszakerülhet a Mazaracsevo településen lévő korábbi otthonába.

(MTI)