Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mit kell tudni ahhoz, hogy Kim Dzsongun Mercije mellett fuss öltönyben?

000 14D3EM
2018.06.11. 16:49

A Korea-közi csúcstalálkozó után Kim Dzsongun ismét nem kispályázott, és Szingapúrban megint testőröket futtatott a Mercedese mellett-előtt-mögött. A BBC írt ezekről az öltönyös férfiakról egy cikket, melyből kiderül, hogy ők az úgynevezett 6. számú Központi Párthivatal, vagy hivatalos nevén a Szárnysegédek Főhivatala állományának tagjai. A főnök is személyesen ott van köztük: a hivatal igazgatója ugyanis az egyik ember abból a 3-5-ből, akik Kim Dzsongun, illetve az autó előtt helyezkedhetnek el. A Hivatalnak 2-300 dolgozója van, a felük testőr, a többiek sofőrök és technikai személyzet. A testőrök közül vannak, akiknek hosszú karrierjük van a "cégnél", de a legtöbben csak 10 évig dolgoznak ilyen poszton.

A testőröket a néphadseregben hadkötelezettségüket töltő fiatalok közül válogatják ki, ebben szempont a magasságuk - nagyjából legyenek olyan magasak, mint a Legfelsőbb Vezető, azaz 170-170 centi körüliek, amibe azért belefér, hogy valaki magasabb, csak ne két méter legyen - , és az, hogy ne legyen rossz a szemük. Megtanulnak fegyverrel bánni, harcművészeteket is oktatnak nekik. Végül pedig természetesen szigorú ellenőrzésen esnek át nem csak ők, hanem a családjuk is két generációra visszamenőleg. Ebből adódóan a Szárnysegédek Főhivatalából sokan eleve a Kim család, vagy más elit észak-koreai család tagjai. 

Amikor testőrök lesznek - az állásajánlat visszautasítása értelemszerűen nem egy létező jelenség arrafelé - , kapnak megint egy intenzív tréninget, hasonlót a helyi különleges erők kiképzéséhez. Kézifegyvereket, menekülési technikákat, harcművészeteket tanulnak, fizikailag is megterhelő gyakorlatozásokon kell átmenniük. 

Azon kevés észak-koreaiak közé tartoznak, akik töltött fegyvert viselhetnek a Vezető közelében, általában félautomata kézifegyverük, továbbá egy tartalék fegyverük van. Ennek ellenére a fő védelmi taktikájuk a megfigyelési képességeikben rejlik, hogy aztán a fenyegetést a kezükkel és testükkel hárítsák el. A BBC azt is hozzáteszi, hogy Kim Dzsongun apjával, Kim Dzsongillel két tárgyaló tisztviselőre jutott egy testőr, akik megjelenésükben is feltűnőbbek voltak, vagyis Kim Dzsongun testőrei a mercis akció ellenére is visszafogottabbak és kevesebben vannak.

A testőrök használnak ugyan fülbe dugható kommunikációs eszközt, de az elsődleges módszerük mégiscsak oldschool: kitűzőt hordanak, hogy felismerhetőek legyenek, és jelszavas, kódolt beszédben kommunikálnak.

Az őrség másod- és harmadvonalát adják a Parancsnoki Gárda emberei. Ők nem személyesen a Vezetőt védik, hanem a fizikai biztosítás a feladatuk azokban az épületekben, helyszíneken ahová Kim Dzsongun ellátogat, a hotelben, ahol lakik. Ilyen értelemben ők is a Legfőbb Vezető körül mozognak, csak épp nem az autója mellett, hanem mondjuk fél mérföldes sugarú körben.

Előkészítik emellett a biztonságos telefonösszeköttetést, ha Kim Dzsongun telefonálni akarna, ők hozzák a számítógépeket, felelősek az IT-biztonságért. A szeszt, ételt, cigarettát is biztosítják, és természetesen ellenőrzik is. Ők végzik a logisztikai és technikai munkálatokat is, és a feladatuk az orvosi ügyelet működtetése, ha esetleg valami baj lenne a főnökkel.

Hasonló kiválasztáson esnek át, mint a testőrök, sőt, sok esetben a testőrségből szerelnek le a veteránok a Gárdához. Mellesleg Kim Dzsongun három repülőgéppel érkezett Szingapúrba, legalább kettőn ott ültek a Gárda emberei.

(Borítókép: Kim Dzsongun autója és testőrei a dél-koreai elnökkel folytatott találkozó idején 2018 áprilisában - fotó: Korea Summit Press Pool / AFP)