Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megállapodhat egymással Egyiptom és Etiópia a vitás vízerőműről

2018.06.11. 05:38

Egyiptom és Etiópia megállapodott vasárnap abban, hogy rendezik vitáikat az utóbbi által a Níluson megépítendő vízi erőművel kapcsolatban. Kairó ugyanis attól tart, hogy a létesítmény veszélyeztetni fogja Egyiptom vízellátását  - írja az MTI. 

A 4,8 milliárd dolláros tervről négy év óta folytatott tárgyalásokon hónapok óta nem volt elmozdulás. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Abij Ahmed Ali etióp kormányfő azonban közös vasárnapi kairói sajtótájékoztatójukon áttörést jelentett be az ügyben.

Az etióp kormányfő fogadkozott, hogy országa nem fogja csökkenteni Egyiptom részesedését a folyó vizéből. Az egyiptomi elnök pedig hangsúlyozta, hogy a két ország a megállapodás véglegesítésén dolgozik, és az egyszerre lesz hivatott biztosítani Egyiptomnak a méltányos részesedést a Nílus vízéből, és Etiópia fejlődését.

Egyiptom eddig attól tartott, hogy a gát miatt kevesebb víztömeg jut majd neki, miközben a Nílus vize adja a közel 100 millió lakosú ország szinte összes édesvízkészletét. A hasonló lakosságszámú Etiópia azt állítja, hogy a gát megépítése elengedhetetlen gazdasága fejlesztéséhez. A vízerőmű 63 százalékban kész van, és Etiópia azt reméli, hogy ha elkészül, akkor ennek révén Afrika fő energiaközpontjává válik az ország. A fő nézeteltérés abból adódott, hogy a vízerőmű gátja milyen gyorsan fog megtelni, és addig Egyiptom mennyi vizet lesz kénytelen nélkülözni.

A több évtizeddel ezelőtt született megállapodások értelmében a Nílus vizének legnagyobb része Egyiptomnak jutott, amit a Nílus-medence többi országa - Etiópia és Szudán - nem tartott igazságosnak. De a korábbi egyiptomi elnökök mindig azzal fenyegetőztek, hogy ha bármelyik ország gátat próbálna építeni a folyón, akkor azt katonai erővel megakadályozná. Szíszi azonban kizárta ez utóbbit.