Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minden, amit Az Évszázad Találkozójáról tudni kell

K EPA20180610156
2018.06.11. 14:31
 • Június 12-én találkozik Donald Trump és Kim Dzsongun Szingapúrban, ez lesz az első alkalom a történelem során, hogy egy asztalhoz ül az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetője. A Kim Dzsongun által kezdeményezett találkozó helyszíne a Capella Hotel lesz Sentosa szigetén.
 • A tavalyi feszült időszak után az év elején enyhülés indult el előbb Észak- és Dél-Korea között, ami a phjongcshangi téli olimpia után április végén egy harmadik Korea-közi csúcstalálkozóra futott ki. Trump is belement abba, hogy leül Kim Dzsongunnal, de aztán május végén lemondta a szingapúri csúcsot, hogy aztán másfél hete bejelentse: mégis megtartják a találkozót.
 • A legfontosabb téma Észak-Korea atomprogramjának leállítása lesz. Az atom- és rakétaprogramjával Észak-Korea nemcsak Dél-Koreát, Japánt fenyegette a közelmúltban, hanem az Egyesült Államok területét is képes lehetett elérni.
 • Trump végső célja egy atomfegyvermentes Észak-Korea, Kim Dzsongun pedig biztonsági garanciákat, a rezsimet szorongató szankciók enyhítését és a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását akarja elérni.
 • Az esemény 15 millió dollárba, több mint 4 milliárd forintba kerül, amelynek fele az esemény biztosítására megy el.
 • Legalább 2500 újságíró regisztrált, hogy a helyszínről tudósíthasson.
 • A találkozó önmagában történelmi lesz, de a szakértők túl sokat nem várnak a keddi tárgyalásoktól. Ha ugyanis Észak-Korea meg is ígéri atomfegyvereinek leszerelését, az még semmit sem jelent a gyakorlatban. Az észak-koreaiak egyik nehezen feloldható feltétele volt korábban például, hogy az amerikai katonák vonuljanak ki Dél-Koreából.
 • Mike Pompeo külügyminiszter szerint az Egyesült Államok kizárólag azt fogadja el Észak-Koreától, ha hitelesen, véglegesen és visszafordíthatatlanul leszereli atomfegyvereit, és leállítja atomprogramját. Ameddig Észak-Korea nem építi le teljesen az atomprogramját, addig Pompeo szerint maradnak a szankciók az országgal szemben. Az amerikai katonák kivonásával kapcsolatban azonban kitérő választ adott.
 • A KCNA, az észak-koreai hírügynökség szerint a tárgyalások témája „egy tartós békefenntartó mechanizmus létrehozása a Koreai-félszigeten."
 • Mun Dzsein dél-koreai elnök szerint egy tárgyalás nem elég a helyzet megoldására, a jövőben folyamatos kommunikációs csatornát kell létrehozni a két Korea kormánya között.
 • A történelmi eseményt élőben közvetítjük kedd hajnalban.