Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háborús bűnökkel vádolják Izraelt

2018.06.13. 15:54 Módosítva: 2018-06-13 16:01:08

A Human Rights Watch (HWR) nevű emberi jogi szervezet szerdán bejelentette, a Gázai övezet határán zajló zavargásokban a halált okozó fegyverek izraeli bevetése háborús bűnnek tűnik – írja az MTI.

A civil szervezet szerint az izraeli katonák az életüket közvetlenül nem veszélyeztető palesztinok ellen vetettek be éles lőszert, emiatt az ENSZ vizsgálatát és az izraeli tisztek elleni fellépést sürgeti a szervezet.

Az izraeli katonai és politikai vezetők egyelőre nem reagáltak a jelentésre, de korábban többször hangsúlyozták, hogy a katonák csak legvégső esetben vetnek be halál okozására alkalmas fegyvereket, és lehetőség szerint azokkal is a határkerítést rongáló, vagy azon átkelő palesztinok lábát, és nem létfontosságú szerveiket célozzák meg. 

Emellett Jeruzsálem szerint a határ áttörését megkísérlő gázaiak veszélyeztették a határ mellett lévő izraeli településeket, a palesztin civilek mögött pedig az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász fegyveresei próbáltak bejutni az ország területére.

A HRW kilenc palesztin esetét ismertette, közülük egy embert háton, egy másikat pedig fejbe lőtték, amikor palesztin zászlóval a határt jelző kerítéshez közeledtek.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, ahol palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint 123-an vesztették életüket a határ menti tüntetésekben, több ezren pedig megsebesültek. A tüntetések a múlt héten újultak ki ismét, ekkor több palesztint is agyonlőttek