Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Készületlenül érte Amerika szövetségeseit Trump egyik legfontosabb bejelentése

2018.06.13. 06:24 Módosítva: 2018-06-13 09:44:14

Ahogy azt már megszokhattuk, Donald Trump a szövetségeseivel való előzetes konzultáció nélkül tett egy szövetségeseit érintő fontos bejelentést. A szingapúri találkozót követően ugyanis azt mondta, hogy Kim Dzsongunnak ígéretet tett a Phenjant "provokáló" közös hadgyakorlatok befejezésére.

Ez a bejelentés abszolút meglepte a szöuli és a tokiói vezetést. Az érintettek természetesen óvatosan nyilatkoztak; Mun Dzsein dél-koreai elnök hivatala azt közölte

meg kell ismerni az amerikai elnök nyilatkozatának pontos jelentését

Onodera Icunori japán védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy

az amerikai erők dél-koreai jelenléte, valamint a közös hadgyakorlatok létfontosságúak Kelet-Ázsia biztonsága szempontjából,

ezért Japán szeretné, ha a két másik országgal közösen "tisztázni tudná" az amerikai elnök bejelentésének értelmét. Japán mindenképpen szeretné folytatni az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatait, és ragaszkodik azokhoz a tervekhez, amelyek növelik Japán védelmi képességét az észak-koreai rakétákkal szemben. 

Ahogy arról a találkozóról szóló elemzésünkben is írtunk, bár Trump rengetegszer elmondta, hogy semmiben nem hátrált meg Kimmel szemben, valójában a hadgyakorlatok berekesztése mindig is Phenjan egyik fő vágya volt. A gyakori közös hadi manővereknek az a célja, hogy az amerikai és a dél-koreai hadsereg felkészüljön egy esetleges északi támadás elhárítására, illetve folyamatos készültségben legyenek, ha esetleg elszabadulna a helyzet a félszigeten.

(MTI)

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.