Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Egy éve égett ki a londoni Grenfell Tower

2018.06.14. 12:21

Június 14-én egy éve gyulladt ki a Grenfell Tower Londonban. Az évfordulóra az elszenesedett épület felső szintjét egy hatalmas zöld szívvel, a tragédia szimbólumával díszítették, amire "Grenfell örökre a szívünkben él" feliratot írtak, csütörtökre virradóra pedig zölden világították meg az épületet, írja a Sky News.

A tűz június 14-én hajnalban tört ki a 24 emeletes, 127 lakásos toronyházban. Ez volt a második világháború utáni legnagyobb tűzvész Londonban. Valószínűleg egy zárlatos hűtőszekrény okozta a negyedik emeleten.

Egy helyi közösség évek óta folyamatosan blogolt arról, hogy életveszélyes az épület. 2016 novemberében azt írták: rémisztő gondolat, hogy csak egy katasztrófa hozza majd felszínre a bérbeadó, vagyis a tanács inkompetenciáját, és vet véget a veszélyes életkörülményeknek, az egészségügyi és biztonsági szabályok semmibevételének. Összesen tíz írásban számoltak be a veszélyekről, ebből kettő már a toronyház 2016-os felújítása utáni állapotokról szólt, például kiemelték, hogy az egyetlen lépcsőházzal rendelkező épület burkolata könnyen éghető anyagból készült.

A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy a tűzoltók is hibáztak, késve értek oda a megfelelő felszerelések a toronyhoz: 24 perc telt el az első egységek megérkezése után addig, míg megérkezett az a 30 méteres létra.

Az egy éve tartó nyomozás a katasztrófa okait kiderítette, de a felelősök megnevezése, a kiégett torony helyreállítása egyelőre nem történt meg.

A Grenfell Tower, a gazdag Kensington és Chelsea kerület peremén, a szociálisan rászorulóknak jelentett lakhatási lehetőséget, a lakóközössége nagyon sokszínű volt. A túlélők közül 72 család még mindig hotelszobákban kényszerül lakni, 64-en pedig máig ideiglenes szállásokon élnek.