Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szabadon engedték a medvét a szlovák határnál

2018.06.14. 10:37 Módosítva: 2018-06-14 11:06:23

A magyar–szlovák határtól nem messze szabadon engedték az országban hetekig kóborló medvét szerda éjszaka, olvasható a Bükki Nemzeti Park közleményében.

A medvét Sándorfalvánál fogták el péntek este, miután többször megpróbált bemenni a településre, azóta a Szegedi Vadasparkban lakott. Az ügyében szakértői bizottságot hívtak össze hétfőn, de akkor még azt mondták, hogy mielőtt döntenének a sorsáról, alaposabban meg kell vizsgálni.

Mint a vizsgálatokból kiderült,

nem pár éves hím, hanem egy több mint tízéves nőstény volt a hol Robinak, hol Maci Lacinak nevezett MEDVE.

Szabadon engedésében a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság húsz munkatársa vett részt. Szerda este 9-kor érkezett meg a medvét szállító láda az elengedés helyének közelébe.

A célhoz már szakadó esőben érkezett a konvoj, talán ennek volt köszönhető, hogy a medve kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából. Végül azonban némi noszogatás után éjféltájban meggondolta magát, és komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt.  

Szabadon engedésére olyan helyszínt választottak, amely „távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él, és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll".

A Bükki Nemzeti Park közleménye szerint a szakemberek a következő időszakban folyamatosan igyekeznek majd figyelni a mozgását, és

ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal közbelépnek.

Mint ismert, először május 23-án látták a medvét a Nógrád megyei Somoskőújfalunál,  egy vasúti sín mellett üldögélt. Hat nappal később a Heves megyei Füzesabony utcáin grasszált hajnalban, egy kapunál két lábra állt, mintha csak a postás csengetne be. Innentől napról napra délebbre haladt az Alföldön, mígnem Csongrád megyében elfogták június 8-án.