Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump szalutált egyet az észak-koreai hadsereg parancsnokának

2018.06.14. 18:30

Donald Trump és Kim Dzsongun éppen történelmi találkozója következő állomását tartotta Szingapúrban, amikor az amerikai elnök valami egészen szokatlan és etikátlan dolgot tett: kezét fejéhez emelve tisztelgett az észak-koreai hadsereg parancsnokának, írja a CNN.

Trump épp kézfogásos túráját tartotta Kim Dzsongun katonai vezetőivel, amikor az észak-koreai diktátor hadseregének vezetője az elnök kéznyújtása ellenére szalutálásba kezdett, amit Trump nagyon szívélyesen viszonzott is.

A hadseregben a kölcsönönös tisztelgés bevett szokás a baráti országok között, de annak ellenére, hogy a találkozón a két vezető megállapodott abban, hogy a két állam együtt dolgozik majd a nukleáris leszerelésért, Észak-Korea még mindig az Egyesült Államok ellenségének számít.

A CNN egy katonai szakértővel elemeztette ki a szalutálást, aki azt mondta, Trump ezzel protokollt sértett, és az észak-korai propaganda kezére játszott. A videófelvételt az észak-koreai állami sajtó hozta nyilvánosságra, amivel azt akarják megmutatni, hogy az amerikai elnök hogyan tiszteleg Kim Dzsongun hadserege előtt. A szakértő szerint Trumpnak csak bólintania kellett volna, és arra várni, hogy a parancsnok elfogadja a kéznyújtását.

"Trump még a saját tábornokainak sem szalutál, ők tisztelegnek Trump előtt. Ez így működik. Idegen ország hadsereg parancsnokainak szintén nem tiszteleg az elnök, nemhogy egy ellenséges ország parancsnokának" - mondja a szakértő.

Trump egyébként korábban amatőrnek nevezte Barack Obamát, amikor az elnöksége elején meghajolt Szaúd-Arábia király előtt.