Zalán
3 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Az adatlopó Cambridge Analytica emberei megint Trumpot és a republikánusokat segítik

2018.06.16. 11:56

Bár továbbra is elég nagy a szkepszis, hogy Trump egyáltalán kitölti-e a mostani négy éves hivatalát, már mennek egy ideje a bejelentések a republikánus elnök következő kampányáról is. Az AP hírügynökség most arról értesült, hogy Trumpot, 2020-ra az elmúlt időszak egyik legbotrányosabb politikai manipulációs ügyének főszereplője, a Cambridge Analytica volt munkatársai segítik titokban.

A Facebook is beleroppant egy kicsit, amikor kiderült, hogy a Cambridge Analytica (CA) adatelemző cég 87 millió Facebook-felhasználó személyes adataival élt vissza. A brit gyökerű cég azt állította, ők vitték sikerre a big data segítségével Trumpot, egy rejtett kamerás felvételen pedig a cég vezetője, Alexander Nix arról beszélt, hogy koholt vádakkal és álhírekkel hogyan lehet hitelteleníteni bárkit a közösségi médiában. A botrány után előbb Nixet függesztették fel, majd az egész kénytelen volt bezárni.

Az online big data-biznisz és politikai jelentősége ezzel természetesen nem szűnt meg. A CA volt tartalomfejlesztési vezetője, Matt Oczkowski az AP információi szerint most új cégével, a Data Propria-val szállt be Trump 2020-as kampányába. Tudomásuk szerint egyenesen Oczkowski vezeti a kampányt Trump 2020-as kampánymenedzserével, Brad Parscale-lal együtt, a kampánymunka állítólag már el is kezdődött. Ebben a Cambridge Analytica több volt munkatársa is részt vesz, egyikük az a David Wilkinson, aki a CA-nál a vezető adatelemző volt.

Oczkowski ugyanakkor tagadja, hogy részt venne a Trump 2020 kampányban, azt azonban elismerte, hogy a republikánusok 2018-as kongresszusi kampányát most is segíti. Novemberben a képviselőház összes helyére, valamint a százfős szenátus 34 helyére választanak új embert az Egyesült Államokban.