Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az adatlopó Cambridge Analytica emberei megint Trumpot és a republikánusokat segítik

2018.06.16. 11:56

Bár továbbra is elég nagy a szkepszis, hogy Trump egyáltalán kitölti-e a mostani négy éves hivatalát, már mennek egy ideje a bejelentések a republikánus elnök következő kampányáról is. Az AP hírügynökség most arról értesült, hogy Trumpot, 2020-ra az elmúlt időszak egyik legbotrányosabb politikai manipulációs ügyének főszereplője, a Cambridge Analytica volt munkatársai segítik titokban.

A Facebook is beleroppant egy kicsit, amikor kiderült, hogy a Cambridge Analytica (CA) adatelemző cég 87 millió Facebook-felhasználó személyes adataival élt vissza. A brit gyökerű cég azt állította, ők vitték sikerre a big data segítségével Trumpot, egy rejtett kamerás felvételen pedig a cég vezetője, Alexander Nix arról beszélt, hogy koholt vádakkal és álhírekkel hogyan lehet hitelteleníteni bárkit a közösségi médiában. A botrány után előbb Nixet függesztették fel, majd az egész kénytelen volt bezárni.

Az online big data-biznisz és politikai jelentősége ezzel természetesen nem szűnt meg. A CA volt tartalomfejlesztési vezetője, Matt Oczkowski az AP információi szerint most új cégével, a Data Propria-val szállt be Trump 2020-as kampányába. Tudomásuk szerint egyenesen Oczkowski vezeti a kampányt Trump 2020-as kampánymenedzserével, Brad Parscale-lal együtt, a kampánymunka állítólag már el is kezdődött. Ebben a Cambridge Analytica több volt munkatársa is részt vesz, egyikük az a David Wilkinson, aki a CA-nál a vezető adatelemző volt.

Oczkowski ugyanakkor tagadja, hogy részt venne a Trump 2020 kampányban, azt azonban elismerte, hogy a republikánusok 2018-as kongresszusi kampányát most is segíti. Novemberben a képviselőház összes helyére, valamint a százfős szenátus 34 helyére választanak új embert az Egyesült Államokban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?