Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Megérkeztek Spanyolországba az Aquarius mentőhajó első menekültjei

2018.06.17. 08:43

Megérkezett vasárnap reggel a spanyolországi Valenciában az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajót segítő egyik olasz hajó, írja az MTI.

A 629 bevándorlót a Földközi-tengeren kimentő Aquarius nem köthetett ki sem Máltán, sem Olaszországban, végül Spanyolország adott engedélyt arra, hogy Valenciába szállítsa a migránsokat. A mintegy 1500 kilométeres és öt napig tartó út megtételében segített az olasz parti őrség két hajója, a 629 ember egy részét ők szállították. A kettő közül a Dattilo nevű elsőként vasárnap reggel 6 óra 20 perkor kikötött Valenciában.

Maga az Aquarius, és a másik olasz hajó, az Orione várhatóan vasárnap délelőtt 9 óra után, illetve dél körül érkezik meg a kikötőbe.

Valenciában a hatóságok sátrakat állítottak föl, és mentőautókat küldtek a kikötőhöz a migránsok fogadására. A helyi civilek szolidaritásuk jeleként kifeszítettek egy többnyelvű köszöntő transzparenst a kikötőben, és sokan felajánlották segítségüket. Az AFP hírügynökség szerint 2320 ember várta a hajókat a kikötőben, köztük mintegy ezer önkéntes és 470 tolmács. Az eseményre több mint 600 újságírót akkreditáltak.

Az érkezőket egészségügyi szempontból azonnal megvizsgálják, és ellátást kapnak. Miután Franciaország vállalta, hogy a 630 ember egy részét átveszi, Spanyolország szombaton közölte, hogy megvizsgálásuk után egy részüket átszállítják Franciaországba.

Az Aquariust francia segítők üzemeltetik, a hajó 629 bevándorlót, köztük sok gyereket és állapotos nőt vett fel a líbiai partok közelében. A bevándorlásellenes erők szerint a segítő hajók együttműködnek az embercsempészekkel, és elősegítik a bevándorlást Európába – a szervezetek képviselői szerint humanitárius kötelességük az életmentés.

Frissítés: Délelőtt 10 és 11 között végül megérkezett a spanyolországi Valenciában az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajó is, miután az azt segítő egyik olasz hajó már korán reggel oda érkezett, írja az MTI.

Az olasz parti őrség Dattilo nevű hajója 274 emberrel, az Aquarius pedig 106-tal érkezett meg a spanyol kikötővárosba. Oda érkezik még az Orione olasz hajó is, amelyen feltehetőleg 250 migráns van, mert az Aquarius eredetileg 629 embert vett fel a fedélzetére egy héttel ezelőtt Líbia partjai közelében. Azért segítettek az olasz hajók a szállításban, hogy biztonságosabb legyen a körülbelül 1500 kilométeres út Szicíliától Valenciáig.