Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Donald Trump: nem elég a légierő, kell még egy jó űrhaderő

2018.06.18. 22:52
Donald Trump amerikai elnök űrhaderő (Space Force) létrehozását rendelte el . A terv nemzetközi egyezményekbe ütközhet.

Donald Trump amerikai elnök az Országos Űrkutatási Tanács Fehér Házban tartott tanácskozásán elnöki utasítást írt alá, amelyben elrendelte, hogy a védelmi minisztérium azonnali hatállyal indítsa el

egy világűrbe telepítendő haderő

felállításához szükséges folyamatot – számolt be erről az MTI.

Space Force

Az űrhaderő, vagyis az angolszász sajtó kifejezésével a Space Force szükségességéről az elnök így fogalmazott:

nem elég a puszta amerikai jelenlét a világűrben, amerikai dominanciára van szükség, lesz egy légierőnk és lesz egy űrhaderőnk”

- mondta, deklarálva, hogy két, egymástól független, de egyenrangú haderőnemről van szó. Trump már korábban is jelezte, hogy szívesen látná egy hatodik haderőnem létrehozását, és a Kongresszusban is évek óta időről-időre napirendre kerül e téma.

A hétfői bejelentéskor egyelőre nem derültek ki részletek a világűr felfegyverzéséről, tehát nem tudható az sem, hogy a tervek hasonlatosak-e az 1983-ben az akkori amerikai elnök, Ronald Reagan által meghirdetett csillagháborús elképzelésekhez.

Csillagháború

A csillagháborús terv (SDI) földi és űrben telepített fegyverek használatát irányozta elő stratégiai atomfegyverekkel felszerelt ballisztikus rakéták ellen, és elsősorban az akkori Szovjetunió ellen irányult. Az angolszász elemzők emlékeztetnek arra, hogy Vlagyimir éppen ebben a hónapban beszélt az orosz űrprogram fejlesztéséről, talán ezért is érezte Trump égetőnek a bejelentését.

Donald Trump tervéhez mindenesetre a Kongresszus felhatalmazására is szükség lesz. Ráadásul az Egyesült Államok aláírta az 1967-ben életbe lépett nemzetközi világűr-szerződést (Outer Space Treaty), amely szabályozza a világűr kutatását és felhasználását, és határozottan megtiltja tömegpusztító fegyverek telepítését az űrben és más égitesteken.

További tervek

A Trump-kormányzatnak nem ez az első lépése a világűr további kutatása és hasznosítása érdekében. Trump robotokat tervez küldeni a Hold feltárására, tavaly decemberben pedig

aláírta azt az elnöki utasítást, amely a Holdra induló újabb expedíciót és egy esetleges Mars-miszsziót tenne lehetővé.

A múlt hónapban pedig elrendelte, hogy a kormányzat tekintse át a kereskedelmi célú űrutazások szabályozását. A NASA egyik szóvivője, Cheryl Warner hétfői tájékoztatása szerint jövőre meg is kezdődik az előkészítő munka az újabb Hold-utazáshoz, amelyet a NASA magántársaságokkal együttműködve kíván lebonyolítani.

Itt látható egy a fenti terveket megfogalmazó magyar videoklip:  • Vennék
  • Hírek