Aliz
6 °C
14 °C

Csikóra és lóra támadnak a medvék a Hargitán

2018.06.18. 14:51 Módosítva: 2018-06-18 14:52:05

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Facebook-oldalán írta meg vasárnap délelőtt, hogy egy lóra és egy csikóra támadt rá egy medve Csinódon. A csikót megölte, a ló megsebesült.

A Transindex.ro cikke szerint nem ez volt az első medvetámadás a településen, egy hónapja, ugyancsak Csinódon egy gazda tehenét pusztította el a medve.

De nem csak a Hargitán okoznak gondot az elszaporodó medvék, hanem főként Székelyföldön is. Május végén éppen ezért új rendelkezést hoztak, miszerint a környezetvédelmi minisztérium évente akár többször is beavatkozási kvótát állapíthat meg az elszaporodott, védett fajok esetében, és ezek alapján kilőhetik a veszélyes állatokat. 

Székelyföldön rendszeresek a medvetámadások, legutóbb egy magyar nőt támadott meg egy medve a Szent Anna tónál. Az állatok az idén háromszor, tavaly pedig tizennyolcszor támadtak emberre.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?