Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Török diktatúrára figyelmeztet a börtönből az ellenzéki jelölt

2018.06.18. 00:41

Egy abszolút diktatúra törökországi kialakulásának veszélyére figyelmeztetett a másfél éve börtönben tartott ellenzéki elnökjelölt vasárnap.

Selahattin Demirtas kurdbarát politikus csak most, a június 24-i választások előtti tízperces kampánybeszédében szólhatott közvetlenül a szavazókhoz. Egyébként rendszeresen kommunikál velük az ügyvédei által terjesztett Twitter-üzenetek révén, illetve egy beszédet is intézett hozzájuk, amit a felesége rögzített mobiltelefonjával.

Demirtas szerint Törökország sorsa teljesen egy ember kénye-kedvének lesz kitéve, ha a leköszönő elnök, Recep Tayyip Erdogan és iszlamista gyökerű pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megnyeri a jövő heti elnök- és parlamenti választást. Úgy látja, az AKP győzelme tekintélyelvű, zsarnok országgá változtatná Törökországot, amit kiszakítottak a demokráciából.

A Népi Demokratikus Párt (HDP) azt ígérte, hogy kiáll a demokráciáért.

Amit most átélünk, az részben már egy autokratikus rezsim. A film legrémisztőbb része azonban még hátra van. [...] Meg kell akadályoznunk, hogy országunk elmerüljön az örvényben.

A HDP 45 éves egykori vezetőjét a nyugat-törökországi Edirne börtönében tartják fogva 2016 novembere óta. Azzal vádolják, hogy a terrorszervezetnek tartott szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagja, de a HDP és a PKK között nincsen hivatalos kapcsolat.

Demirtas alaptalannak nevezte a vádakat, és közölte, hogy igazságtalan az ellene indított eljárás. Mint mondta, a bíróságok azért tartják őt továbbra is rács mögött, hogy politikai nyomást gyakoroljanak rá.

Az egyetlen ok, ami miatt még mindig itt vagyok, az az, hogy az AKP fél tőlem.

(MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek