Olivér
4 °C
8 °C

Rekordszámú menekült van a Földön: 68,5 millió

GettyImages-859402922
2018.06.19. 11:36

Az ENSZ adatai szerint 2017-ben is rekordot döntött a véres konfliktusok miatt külföldre menekültek vagy a hazájukon belül elvándorolni kényszerült, úgynevezett belső menekültek száma a világban, már

elérte a 68,5 milliót. A menekültek mintegy fele gyermek.

Ez már ötödik egymást követő éve így van.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló válság, a dél-szudáni háború és a rohingja kisebbségiek Mianmarból Bangladesbe való tömeges menekülése 2017-ben rekordszintre emelte a kényszerű lakhelyváltoztatások számát az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) éves jelentése szerint.

A statisztikák szerint a tavalyi 3,1 milliós ugrás, amely jóval több, mint a tavalyelőtti 600 ezer fős növekedés, a külföldre menekültek számának rohamos emelkedésével magyarázható, míg a belső menekültek száma némileg csökkent.

Összességében minden 110. ember számít menekültnek vagy belső menekültnek a világban a főbiztosság megállapítása szerint.

Az UNHCR szerint a konfliktusok és az üldöztetés elől országukból elmenekültek a 68,5 millió hontalanná vált között 25,4 millióan vannak, azaz számuk 2016-hoz képest 2,9 millióval nőtt. Ez az egyetlen év alatt regisztrált legnagyobb növekedés.

A menekültstátuszra váró kérelmezők száma 2017 végére mintegy 300 ezerrel nőtt, és elérte a 3,1 milliót. A belső menekültek száma 40 millió, ez a szám kisebb csökkenést mutat. A belső menekültek száma továbbra is Szíriában a legmagasabb, az arab országot Kolumbia, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Afganisztán követi.

A menekültek kevéssel több mint egyötöde palesztin, akiknek helyzete a palesztinokat támogató ENSZ-szervezet, az UNRWA illetékességébe tartozik. A többi menekült nagy többsége öt országból - Szíriából, Afganisztánból, Dél-Szudánból, Mianmarból és Szomáliából - származik.

A nagyszámú menekülteket befogadó országok száma szintén alacsony.

Abszolút értékben Törökország az első számú befogadó ország, 3,5 millió menekült él itt,

többségükben szíriaiak, míg Libanon fogadja be a legtöbb menekültet a saját népességének létszámához viszonyítva.

A statisztikák szerint

a hontalanná vált emberek többsége nem az északi félteke országaiban, hanem 85 százalékuk fejlődő országban él.

Frontex: Csökkent az Európába érkezők száma 

Csaknem felével csökkent idén az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma a tavalyi adatokhoz képest,

az év első öt hónapjában mintegy 43 ezer embert regisztráltak a főbb migrációs útvonalakon.

Az EU part- és határvédelmi ügynöksége, a Frontex kedden közzétett értékelése szerint a múlt hónapban nagyjából 12 100-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az EU-ba, ami 56 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.

Az Olaszországban tapasztalt visszaesés miatt a legfőbb belépési pont ezúttal Görögország volt,

ahol májusban 4400 - többségében szíriai és iraki - menedékkérőt regisztráltak. Ezen az útvonalon idén eddig 19 800 embert regisztráltak, és ez 90 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.

Az olasz partokon nagyjából 4100 embert regisztráltak, ez 82 százalékkal alacsonyabb a tavalyi adatoknál. Az érkezők között legtöbben a tunéziai és az eritreai állampolgárok voltak. Spanyolországban májusban 3400 illegális bevándorlót regisztráltak, háromszor annyit, mint egy egy évvel korábban, idén összesen pedig 8200-at. Az érkezők legnagyobb csoportját a guineaiak és a marokkóiak alkották.

A nyugat-balkáni útvonalon továbbra is viszonylag alacsony volt az érkezők száma, a Frontex szakértői azonban új útvonalak kialakulására figyelmeztettek egyebek mellett Albánián, Montenegrón és Bosznia-Hercegovinán keresztül. Mint írták, ezekben az országokban az utóbbi hónapokban fokozódott a migrációs nyomás.

(Borítókép: Rohingja menekültek érkeznek Bangladesbe 2017 októberében - fotó:  Paula Bronstein / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?