Szilvia
5 °C
16 °C

Gurbanguli: A több asszony mégsem buli

2018.06.19. 20:02

A poligámiát tiltó törvénymódosítást fogadott el a türkmén parlament kedden - közölte a Nyeutralnij Turkmenisztan című állami lap alapján az MTI.

A többnejűség tiltott Türkmenisztánban, olvasható a muszlim többségű Türkmenisztán 2012-ben elfogadott családjogi törvényét módosító szabályozásban.

Az országát vaskézzel irányító Gurbanguli Berdimuhamedov államfő a nap folyamán alá írta, ezzel hatályba léptetve a poligámia tilalmát.

A 2012-es türkmén családjogi törvény nem tartalmazott semmiféle rendelkezést a türkmén társadalomban e kényes témájáról. A muszlim jog viszont akár négy feleséget is enged férfiaknak. A soknejűséget a szovjet időkben két évig terjedő közérdekű munkával vagy pénzbírsággal büntették, de a hagyományos életmódot követő térségekben legalábbis eltűrték a hatóságok. Most lényegében írásba rögzítették a tilalmat.

Szaparmurat Nyiazov, aki 1985 és 2006 között irányította a világ egyik legelszigeteltebb államát, 1999-ben jelentette be, hogy törvényesíteni fogja a poligám házasságokat. A 2006 decemberben elhunyt Nyiazov, aki "türkménbasinak", vagyis minden türkmének atyjának neveztette magát, azzal magyarázta szándékát, hogy tiszteletben kívánja tartani a helyi szokásokat és régi hagyományokat, csakhogy ezt nem ültette át törvényi rendelkezéssé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?