Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Gurbanguli: A több asszony mégsem buli

2018.06.19. 20:02

A poligámiát tiltó törvénymódosítást fogadott el a türkmén parlament kedden - közölte a Nyeutralnij Turkmenisztan című állami lap alapján az MTI.

A többnejűség tiltott Türkmenisztánban, olvasható a muszlim többségű Türkmenisztán 2012-ben elfogadott családjogi törvényét módosító szabályozásban.

Az országát vaskézzel irányító Gurbanguli Berdimuhamedov államfő a nap folyamán alá írta, ezzel hatályba léptetve a poligámia tilalmát.

A 2012-es türkmén családjogi törvény nem tartalmazott semmiféle rendelkezést a türkmén társadalomban e kényes témájáról. A muszlim jog viszont akár négy feleséget is enged férfiaknak. A soknejűséget a szovjet időkben két évig terjedő közérdekű munkával vagy pénzbírsággal büntették, de a hagyományos életmódot követő térségekben legalábbis eltűrték a hatóságok. Most lényegében írásba rögzítették a tilalmat.

Szaparmurat Nyiazov, aki 1985 és 2006 között irányította a világ egyik legelszigeteltebb államát, 1999-ben jelentette be, hogy törvényesíteni fogja a poligám házasságokat. A 2006 decemberben elhunyt Nyiazov, aki "türkménbasinak", vagyis minden türkmének atyjának neveztette magát, azzal magyarázta szándékát, hogy tiszteletben kívánja tartani a helyi szokásokat és régi hagyományokat, csakhogy ezt nem ültette át törvényi rendelkezéssé.