Mihály
2 °C
16 °C

Irán legkeresettebb terroristáját likvidálhatták Hollandiában

2018.06.19. 08:43

Egy Amszterdamban élő 56 éves villanyszerelőt lőttek le a nyílt utcán három évvel ezelőtt. A férfi feleségével és 20 éves fiával élt együtt Hollandiában, ahová a 80-as évek elején érkezett iráni menekültként.

Ali Motamed halála kapcsán két gyanúsítottat vettek őrizetbe, mindeddig azonban nem volt világos, miért ölték meg a Hollandiában átlagos életet élő férfit – írta a BBC.

Úgy tűnik az ok, hogy valójában

a férfi Irán legkeresettebb terroristája volt, aki 1981-ben Teheránban az ország legvéresebb bombamerényletét hajtotta végre.

Ali Motamed
Ali Motamed

Irán hollandiai nagykövetsége nem kommentálta az értesülést, amely a megölt férfi özvegyétől származik, aki a rendőrségen tárta fel néhai férje múltját.

Az 1981-es teheráni merénylet célja az országot akkor már két éve – és azóta is – irányító iszlamista vezetés likvidálása volt. A Khomeini ajatollah helyettese életét is vesztette az állampárt központjánál végrehajtott támadásban, amelynek összesen 73 halottja volt.

Az özvegy szerint mindezt 2000-ben vallotta meg neki férje, amikor az iráni sajtóban ismét megjelentek a keresett merénylő fiatalkori képei, megerősítve, hogy továbbra is aktívan keresik őt az iráni hatóságok.

Mindebből gyanítható, hogy a férfival az iráni titkosszolgálat végzett – mondta a BBC-nek egy helyi bűnügyi újságíró Paul Vugts. Szerinte ezúttal Irán nem a bérgyilkosságokra gyakran használt Hezbollah embereit vetette be, hanem a helyi drogkereskedők köreiből rekrutálta a merénylőket, hogy ne legyen lekövethető, Iránig vezető nyoma a gyilkosságnak.

A liberális VVD helyi vezetése a holland kormányhoz fordult az ügyben. Nem véletlenül, a párt helyi vezetője, Ulysse Ellian ugyanis maga is iráni származású, 15 éves korában menekült el apjával, aki szintén ellenezte az Iránból nagyon más országot faragó iszlamista rendszerváltást. 

Ellian kérdésére a holland kormány sem adott választ, így Iránhoz hasonlóan ott sem erősítették meg hivatalosan, hogy Ali Motamed  valójában az Iránban körözött terrorista volt. A rendőrség mindenesetre 10 ezer eurós díjat ajánlott fel annak, aki érdemi információval szolgálna a gyilkosság hátteréről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport