Aliz
6 °C
14 °C

Budapestre jön Sebastian Kurz, a V4 országokkal tárgyal

Image uploaded from iOS(3)
2018.06.19. 13:26

Csúcstalálkozót tartanak csütörtökön Budapesten a visegrádi országok miniszterelnökei és Ausztria kancellárja - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden az MTI-vel.

Orbán Viktor magyar, Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellár a megbeszélésük eredményeiről közös sajtótájékoztatón számolnak majd be délután a Várkert Bazárban.

Ezt követően Orbán Viktor és Peter Pellegrini külön is a sajtó elé áll majd, és tájékoztat a V4-elnökség átadásáról, július 1-jétől ugyanis Szlovákia veszi át Magyarországtól a csoport egy évre szóló elnöki tisztségét.

Arról, hogy milyen témák lesznek napirenden a csúcstalálkozón, nem adtak tájékoztatást. De arról feltehetően esik majd szó, hogy július 1-jén Ausztria veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

Kurz pár napja védelmébe vette Orbán Viktort, amikor arról beszélt egy interjúban, hogy a beskatulyázás és a más véleményen lévők lenézése okozhatja az Európai Unió vesztét. Mint mondta, 

ugye nem gondolják, hogy Orbán Viktor vagy Salvini kompromisszumkészebb lesz attól, ha minél magasabbról nézik le őket.

Az osztrák kancellár ugyanakkor kiemelte, hogy a demokrácia és a jogállamiság nem lehet alku tárgya, más kérdésekben viszont teret kell engedni a különféle eltérő álláspontoknak, véget kell vetni a folyamatos kioktatásnak.

(Borítókép: Orbán Viktor és Sebastian Kurz Bécsben 2018 januárjában - fotó: Huszti István / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?