Emma
-2 °C
6 °C

Kanadában teljesen legális lett a marihuána

2018-06-20T015009Z 159932775 RC1A59A555F0 RTRMADP 3 CANADA-CANNA
2018.06.20. 09:51

Helyi idő szerint kedden elfogadta a kanadai szenátus a marihuána szabad fogyasztását és termesztését legalizáló törvénytervezetet, amelyet a parlament alsóháza már korábban jóváhagyott. A felsőház 52-29 szavazati aránnyal fogadta el a jogszabályt, két tartózkodás mellett.

Justin Trudeau miniszterelnök percekkel a szavazás után azonnal üdvözölte a lépést a Twitteren:

Gyermekeink eddig túlságosan könnyen jutottak marihuánához, és a bűnözők könnyedén lefölözték a hasznot. Ma ezen változtatunk.

A liberális kormány eredetileg azt tervezte, hogy a marihuána legalizálásáról szóló törvénytervezetet - ami Trudeau egyik központi kampányígérete volt -  korábban fogadja el a parlament mindkét háza annak érdekében, hogy a könnyű drog szabad árusítása már július 1-jétől megkezdődhessen Kanadában.

A kitűzött menetrendet azonban nem tudták tartani, mert a szenátusban heves ellenállásba ütközött az elképzelés. A kormány végül 13-at elvetett a szenátus által javasolt 46 módosítás közül, köztük például azt, amely lehetővé tette volna az egyes tartományoknak, hogy maguk döntsék el, engedélyezik-e a marihuána otthoni termesztését. Québec és Manitoba tartomány, valamint Nunavut terület nem akarja engedélyezni a kender házi termesztését, és azt fontolgatják, hogy kezdeményezik a most elfogadott jogszabály alkotmányossági vizsgálatát.

A szenátus támogatása után a törvénytervezet már szerdán királyi (azaz főkormányzói) jóváhagyást is kaphat. A jogszabály 8-12 hetes átmeneti időszakot biztosít Kanada tíz tartományának és három északi területének arra, hogy előkészítsék a marihuána árusítását. Az új törvény értelmében minden 18 év feletti kanadai négy darab marihuánabokrot termeszthet a saját otthonában személyes használatra, és legfeljebb 30 gramm szárított kannabiszt szabadon magánál tarthat. Szabályozni fogják a termesztés és az árusítás körülményeit, és büntetni fogják azokat, akik kiskorúaknak adnak el marihuánát.

(MTI)

Borítókép: füst száll a kanadai parlament épülete előtti téren, április 20-án, a nemzetközi 4/20 napon. (Reuters)