Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Megrohamoztak egy nicaraguai ellenzéki központot, legalább hatan meghaltak

2018.06.20. 07:11

Legkevesebb hat ember meghalt és 34 megsebesült kedden Nicaraguában, miután rendőrök és félkatonai alakulatok szállták meg a kormányellenes tiltakozások egyik központját, Masaya városát, és megostromolták a tiltakozók által emelt barikádokat.

A harcok helyszínén jelen levő Alvaro Leiva, a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) igazgatója szerint

Valóságos vérontás zajlik.

Leiva az összecsapások sebesültjeinek számát 34-re tette, és több tucat ember letartóztatásáról számolt be a fővárostól, Managuától 25 kilométerre keletre lévő Masayából. A térség egy másik városából, Ticuantepéből 36 sebesültről érkezett jelentés.

A zavargásokat a kormányzat áprilisban bejelentett adóemelési és nyugdíjcsökkentési tervei váltották ki. A tüntetők Daniel Ortega elnök távozását és új választások kiírását követelik. Bírálói szerint ugyanis az országot 2007 óta irányító Ortega, aki korábban is volt már államfő,

könyörtelenül ragaszkodik a hatalomhoz, és a közvagyont saját maga és családja gazdagítására használja.

000 1694X1
Fotó: Inti Ocon / AFP

Az ANPDH adatai szerint a tiltakozásokon több mint 200 ember halt meg az elmúlt hetekben.

Ortega felesége, Rosario Murillo - aki egyben férje alelnöke is - kedden "a terrorizmus, a gyűlölet-bűncselekmények hullámának" befejezését követelte az ellenzéktől. Azonban a kormány narratíváját már sem a helyi katolikus egyház, sem az Amerikai Államok Szervezete nem osztja. A közép-amerikai ország katolikus egyháza hetek óta próbál közvetíteni a kormány és a tüntetők közötti tárgyalásokon, amelyek azonban hétfőn elakadtak.

A tüntetők képviselői ugyanis elfogadhatatlannak minősítették, hogy a kormány nem tartja be azt az ígéretét, miszerint nemzetközi szakértőket hív meg a két hónapja tartó erőszakhullám felelőseinek megállapítására. Jogvédő csoportok 215-re teszik az eddigi halálos áldozatok számát és több mint 1400-ra a sebesültekét. Az áldozatok többségével a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek végeztek. A kormány - mely csak 46 áldozatot ismer el - viszont az ellenzéket teszi felelőssé az erőszakért.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?