Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Egyszerű lesz az EU-állampolgároknak a brexit után Nagy-Britanniában maradni

2018.06.21. 15:01 Módosítva: 2018-06-21 15:51:24

A Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak néhány nagyon egyszerű kérdésre kell csak válaszolniuk ahhoz, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is változatlan jogosultságokkal, állandó letelepedési engedéllyel az országban maradhassanak - mondta csütörtökön a brit belügyminiszter.

Sajid Javid, aki a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza európai uniós igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottságának meghallgatásán ismertette a belügyi tárca álláspontját a külföldi EU-állampolgárok majdani státusával kapcsolatban. Azoktól az uniós állampolgároktól, akik a brexit után is Nagy-Britanniában kívánnak maradni, a brit hatóságok annyit kérnek majd, hogy hitelesen igazolják személyazonosságukat, nyilatkozzanak arról, hogy a múltban született-e ellenük elmarasztaló bírósági ítélet bűncselekmény miatt, és igazolják, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek.

Javid szerint a válaszok hatósági ellenőrzése után nagyon gyorsan megszületnek majd a döntések, és a brit hatóságok alapállása "nem az lesz, hogy miért ne adják meg az engedélyt, hanem az, hogy minél gyorsabban megadják mindenkinek".

Caroline Nokes, a belügyminisztérium bevándorlási ügyekért felelős államtitkára elmondta: az állandó letelepedett státusért folyamodó külföldi uniós polgárok felhasználóbarát online felületen, akár okostelefonjukra letölthető alkalmazással is beterjeszthetik majd kérvényüket. A program még az idén elindul, de az érintetteknek három évük lesz arra, hogy benyújtsák. 

Az államtitkár szerint az egyes kérelmezők büntetőjogi múltjával kapcsolatban a hatóságok azt fogják ellenőrizni, hogy a letelepedett státusért folyamodók nem jelentenek-e biztonsági kockázatot, illetve nem súlyos, sorozatos bűncselekmények elkövetőiről van-e szó.

A brit hatóságok a kisebb múltbeli kihágásokat nem fogják aggályosnak tartani. A letelepedett státusért folyamodó felnőtteknek 65 font (24 ezer forint) eljárási díjat kell fizetniük. A díj a 16 év alatti gyerekek esetében 32,50 font lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?