Olivér
4 °C
8 °C

ENSZ: Több száz embert öltek meg önkényesen Venezuelában

2018.06.22. 15:02

A venezuelai biztonsági erők több száz embert gyilkoltak meg önkényesen, a bűnözés elleni küzdelemmel indokolva a gyilkosságokat, írja jelentésében Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A jelentés szerint több mint ötszáz ember halhatott meg 2015 júliusa és 2017 márciusa között, aminek az egyik célja az volt, hogy javuló bűnözési statisztikákat mutathassanak fel. Állítólag a rendőrök sokszor úgy rendezték meg, mintha tűzpárbajban haltak volna meg az áldozatok.

A főbiztos szerint lényegében nem létezett jogrend az országban, a biztonsági erők sokszor razziáztak szegényebbek által lakott negyedekben, gyakran az otthonukban öltek meg fiatalokat.

A venezuelai vezetés korábban hazugságoknak minősítette az emberi jogi bírálatokat, írja a BBC. Az ENSZ szakértőit nem engedték be, a jelentést áldozatok és szemtanúk elmondásai alapján állították össze.

A főbiztos nemzetközi vizsgálatot sürgetett, és úgy vélte, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot is be kell vonni az ügybe.

A legfontosabb ellenzéki pártok bojkottja mellett tartották meg májusban Venezuelában az előrehozott elnökválasztást, amit számos külföldi ország illegitimnek tartott. A kormánypárt befolyását az elmúlt években bebetonozó Nicolás Maduro elnököt újabb hat évre választották meg a súlyos gazdasági és politikai válságba süllyedt dél-amerikai országban. A venezuelai helyzetről itt írtunk bővebben>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?