Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Újabb pofont kapott a csoportosan megerőszakolt madridi diáklány

2018.06.22. 14:44

Hatezer eurós óvadék ellenében szabadon engedik annak az ötfős társaságnak valamennyi tagját, amelyik két éve csoportosan erőszakolt meg egy madridi diáklányt az észak-spanyolországi Pamplonában, a 2016-os San Fermín-ünnep ideje alatt, írja a Guardian.

Bár az ügyészek korábban több mint húsz év szabadságvesztést kértek az elkövetőkre, a magát Farkasfalkának (La manada) nevező társaság tagjait áprilisban végül csupán kilenc év szabadságvesztésre ítélték (továbbá fejenként tízezer euró kárpótlást kell fizetniük az áldozatnak), mert a bíróság szerint nem nemi erőszak, hanem szexuális visszaélés történt.

"Erőszak, nem visszaélés" – skandálták aztán az ítélet ellen tiltakozók áprilisban a pamplonai bíróság épülete előtt, miközben Spanyolország több más városában is tüntetéseket hívtak össze. A spanyol jogszabályok szerint a szexuális visszaélést az különbözteti meg a nemi erőszaktól, hogy erőszak és megfélemlítés nélkül történik.

A húszas éveik második felében járó elkövetőket 2016 júliusában vették őrizetbe, a bíróság csütörtöki döntésének értelmében azonban az óvadék fejében szabadon engedhetik valamennyiüket. A banda tagjait ezen felül az útleveleik átadására kötelezték, valamint kitiltották a madridi régióból, ahol az áldozat él, meg sem próbálhatnak kapcsolatba lépni vele.

A bíróság csütörtöki döntése után felháborodott nők vonultak Pamplona utcáira, és tiltakozások szerveződtek az ország több más városában is.

"ELÉG A PATRIARCHÁLIS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSBÓL!", "A NEM, AZ NEM – BÁRMI MÁS ERŐSZAK"

– ilyen feliratú táblákkal üzentek a bíróknak. Pénteken újabb tüntetések várhatóak.

Amíg a bíróság szerint az esettel kapcsolatban sem erőszakra, sem megfélemlítésre nincs egyértelmű bizonyíték, Elena Sarasate ügyész annak képtelenségére hívta fel a figyelmet, hogy egy hétköznapi életet élő, 18 éves lány alig húsz perc ismertség után azt mondja öt egyébként teljesen idegen férfinak, hogy benne van a csoportos szexben, amely során óvszer nélkül egyszerre többen magukévá teszik.

Mint korábban írtuk, a sevillai elkövetők a tizenéves madridi lányt egy alagsori lakásba vezették, amelynek halófülkéjében körbevették, és védekezés nélkül megerőszakolták. A rendőrségi jelentés szerint az áldozat az eset ideje alatt passzív volt, szemeit végig csukva tartotta.

Csak azt szerettem volna, hogy minél előbb vége legyen

– mondta az áldozat még korábban a bíróságon. A védelem ennek ellenére azt próbálta meg bebizonyítani, hogy a csoportos együttlét valójában az ő beleegyezésével történt, hiszen hagyta hogy az egyik férfi megcsókolja őt.

Az áldozatra az eset után zavart állapotban talált rá egy pár az utcán, a szexuális bűncselekmény helyszínéhez közel. Az elkövetők egyike a Guardia Civil, azaz a spanyol csendőrség tagja, aki rögtön az incidens után ellopta a lány telefonját. Az elkövetők az eset után a WhatsAppon értesítették a barátaikat a történtekről, akiknek különböző felvételeket ígértek az erőszakról. Összesen 96 másodpercnyi videó készült a mozdulatlan áldozatról. A felvételeket a bíróságon képkockáról képkockára elemezték.