Aliz
6 °C
14 °C

Újabb pofont kapott a csoportosan megerőszakolt madridi diáklány

2018.06.22. 14:44

Hatezer eurós óvadék ellenében szabadon engedik annak az ötfős társaságnak valamennyi tagját, amelyik két éve csoportosan erőszakolt meg egy madridi diáklányt az észak-spanyolországi Pamplonában, a 2016-os San Fermín-ünnep ideje alatt, írja a Guardian.

Bár az ügyészek korábban több mint húsz év szabadságvesztést kértek az elkövetőkre, a magát Farkasfalkának (La manada) nevező társaság tagjait áprilisban végül csupán kilenc év szabadságvesztésre ítélték (továbbá fejenként tízezer euró kárpótlást kell fizetniük az áldozatnak), mert a bíróság szerint nem nemi erőszak, hanem szexuális visszaélés történt.

"Erőszak, nem visszaélés" – skandálták aztán az ítélet ellen tiltakozók áprilisban a pamplonai bíróság épülete előtt, miközben Spanyolország több más városában is tüntetéseket hívtak össze. A spanyol jogszabályok szerint a szexuális visszaélést az különbözteti meg a nemi erőszaktól, hogy erőszak és megfélemlítés nélkül történik.

A húszas éveik második felében járó elkövetőket 2016 júliusában vették őrizetbe, a bíróság csütörtöki döntésének értelmében azonban az óvadék fejében szabadon engedhetik valamennyiüket. A banda tagjait ezen felül az útleveleik átadására kötelezték, valamint kitiltották a madridi régióból, ahol az áldozat él, meg sem próbálhatnak kapcsolatba lépni vele.

A bíróság csütörtöki döntése után felháborodott nők vonultak Pamplona utcáira, és tiltakozások szerveződtek az ország több más városában is.

"ELÉG A PATRIARCHÁLIS IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSBÓL!", "A NEM, AZ NEM – BÁRMI MÁS ERŐSZAK"

– ilyen feliratú táblákkal üzentek a bíróknak. Pénteken újabb tüntetések várhatóak.

Amíg a bíróság szerint az esettel kapcsolatban sem erőszakra, sem megfélemlítésre nincs egyértelmű bizonyíték, Elena Sarasate ügyész annak képtelenségére hívta fel a figyelmet, hogy egy hétköznapi életet élő, 18 éves lány alig húsz perc ismertség után azt mondja öt egyébként teljesen idegen férfinak, hogy benne van a csoportos szexben, amely során óvszer nélkül egyszerre többen magukévá teszik.

Mint korábban írtuk, a sevillai elkövetők a tizenéves madridi lányt egy alagsori lakásba vezették, amelynek halófülkéjében körbevették, és védekezés nélkül megerőszakolták. A rendőrségi jelentés szerint az áldozat az eset ideje alatt passzív volt, szemeit végig csukva tartotta.

Csak azt szerettem volna, hogy minél előbb vége legyen

– mondta az áldozat még korábban a bíróságon. A védelem ennek ellenére azt próbálta meg bebizonyítani, hogy a csoportos együttlét valójában az ő beleegyezésével történt, hiszen hagyta hogy az egyik férfi megcsókolja őt.

Az áldozatra az eset után zavart állapotban talált rá egy pár az utcán, a szexuális bűncselekmény helyszínéhez közel. Az elkövetők egyike a Guardia Civil, azaz a spanyol csendőrség tagja, aki rögtön az incidens után ellopta a lány telefonját. Az elkövetők az eset után a WhatsAppon értesítették a barátaikat a történtekről, akiknek különböző felvételeket ígértek az erőszakról. Összesen 96 másodpercnyi videó készült a mozdulatlan áldozatról. A felvételeket a bíróságon képkockáról képkockára elemezték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?