Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Három év után újra találkoznak a szétszakított koreai családok

2018.06.22. 15:18

Megállapodott Phenjan és Szöul a szétszakított koreai családok legújabb találkozójáról, amelyet augusztus 24. és 26. között tartanak, jelentette be a dél-koreai egyesítési minisztérium. A két Korea között utoljára három éve volt családegyesítési találkozó.

A döntés a két ország delegációi közötti megbeszélésen született, melyet az észak-koreai Kumgang-hegységen (Gyémánt-hegységen), egy szállodában tartottak. A családok közti találkozót is a hegységen fogják megtartani, várhatóan mindkét oldalról 100-100 család vesz részt rajta.

A dél-koreai küldöttséget a koreai vöröskereszt vezetője, míg az északi delegációt a két ország békés újraegyesítéséért felelős bizottság feje vezette.

A családegyesítési találkozó részét képezi a Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzsein dél-koreai elnök személyes találkozóin született megállapodásnak a két ország kapcsolatainak javításáról. Április 27-i első találkozóján a két vezető ígéretet tett, hogy együttes erőfeszítéssel idén hivatalosan is lezárják az 1950-53-as koreai háborút, Kim pedig elkötelezettségét fejezte ki országa nukleáris programjának felszámolása és a félsziget teljes atommentesítése mellett.

A két Korea eddig már 20 találkozót szervezett a szétszakított családoknak a mérföldkőnek számító, 2000-ben tartott első Korea-közi csúcstalálkozó óta. A találkozók folytatását Szöul kezdeményezte.

Több millió embert szakított el hozzátartozóitól az 1950-53-as koreai háború. A dél-koreai hatóságok több mint 132 ezer embert jegyeztek fel, akik szeretnének tőlük elszakadt hozzátartozóikkal találkozni. Közülük azonban már csak 57 ezren vannak életben, nagy többségük átlagosan a hetvenes éveiben jár, vagy ennél is idősebb, írja az MTI.