Ödön
1 °C
11 °C

Három év után újra találkoznak a szétszakított koreai családok

2018.06.22. 15:18

Megállapodott Phenjan és Szöul a szétszakított koreai családok legújabb találkozójáról, amelyet augusztus 24. és 26. között tartanak, jelentette be a dél-koreai egyesítési minisztérium. A két Korea között utoljára három éve volt családegyesítési találkozó.

A döntés a két ország delegációi közötti megbeszélésen született, melyet az észak-koreai Kumgang-hegységen (Gyémánt-hegységen), egy szállodában tartottak. A családok közti találkozót is a hegységen fogják megtartani, várhatóan mindkét oldalról 100-100 család vesz részt rajta.

A dél-koreai küldöttséget a koreai vöröskereszt vezetője, míg az északi delegációt a két ország békés újraegyesítéséért felelős bizottság feje vezette.

A családegyesítési találkozó részét képezi a Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzsein dél-koreai elnök személyes találkozóin született megállapodásnak a két ország kapcsolatainak javításáról. Április 27-i első találkozóján a két vezető ígéretet tett, hogy együttes erőfeszítéssel idén hivatalosan is lezárják az 1950-53-as koreai háborút, Kim pedig elkötelezettségét fejezte ki országa nukleáris programjának felszámolása és a félsziget teljes atommentesítése mellett.

A két Korea eddig már 20 találkozót szervezett a szétszakított családoknak a mérföldkőnek számító, 2000-ben tartott első Korea-közi csúcstalálkozó óta. A találkozók folytatását Szöul kezdeményezte.

Több millió embert szakított el hozzátartozóitól az 1950-53-as koreai háború. A dél-koreai hatóságok több mint 132 ezer embert jegyeztek fel, akik szeretnének tőlük elszakadt hozzátartozóikkal találkozni. Közülük azonban már csak 57 ezren vannak életben, nagy többségük átlagosan a hetvenes éveiben jár, vagy ennél is idősebb, írja az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?