Aliz
6 °C
14 °C

Vasárnaptól vezethetnek a nők Szaúd-Arábiában

2018.06.22. 16:32

Június 24-én, azaz vasárnap, véget ér a nők autóvezetésének tilalma Szaúd-Arábiában, vagyis több évtizedes szünet után először ülhetnek majd volán mögé a nők az ultrakonzervatív iszlám monarchiában, emlékeztet a CNN.

A nők autóvezetését tiltó törvényt az előző évben törölte el a reformer Mohamed bin Szalmán. Szaúd-Arábiában a nők közel fele rendelkezik autóval, amihez eddig vagy sofőrt hívtak, vagy a férfi családtagjaikat kérték meg arra, hogy vezessenek. A tiltást 1990-ben vezették be a muszlim királyságban.

A szaúdi nők autóvezetéséről szóló vita azzal kezdődött, hogy a királyi család egyik hercege kiírta a Twitterre, nem érti, miért nem szerezhetnek jogosítványt a nők az országban. Alvalid bin Talal szerint az autóvezetéstől való eltiltás olyan, mintha a nőket a tanulástól tiltanák el, és azt is kiemelte, hogy ha tudnának vezetni, könnyebben találnának munkát a nők.

A hónap elején mi is megírtuk, hogy Szaúd-Arábiában első alkalommal állítottak ki jogosítványt nőknek. 2018-tól egyébként újra lehet mozizni is az országban, a 35 éves mozitilalom feloldása után a Fekete párducot vetítették le elsőként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?