Nándor
3 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Macron pénzügyi szankciókkal sújtaná a migránsokat elutasító EU-tagokat

2018.06.23. 22:20

A menedékjogi státussal bíró migránsokat elutasító EU-tagországok pénzügyi szankciók alá vonását részesíti előnyben Emmanuel Macron - jelentette be a francia államfő a Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel lezajlott tárgyalásai után rendezett sajtótájékoztatón. Macron szerint nem engedhető meg, hogy egyes EU-tagországok hatalmas hasznot húznak az unió szolidaritásából, és saját nemzeti önzésüket harsogják, amikor a migránsok ügye szóba kerül - tudósított az MTI. 

Macron javaslatot tett arra is, hogy zárt táborokat hozzanak létre az Európába tengeri úton érkező embereknek. 

Olaszország június 10-én megtagadta a francia SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül két nappal később rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével átszállították a spanyolországi Valenciába, ahová június 17-én érkeztek meg. A mentőhajó körül kerekedett vita alatt Párizs felajánlotta Madridnak, hogy a 630 ember egy részét szolidaritásának jeléül átveszi.

Sánchez teljes mértékben támogatja Macron terveit "Európa újraindítására", ami saját állampolgárainak gazdasági és társadalmi védelmével jár. "Azt akarjuk, hogy Európa erősebbé váljon, és képes legyen válaszolni a világ kihívásaira, köztük a migrációs válságra is" - mondta.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnapra informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet hívott össze Brüsszelbe, hogy európai megoldásokat keressenek a migráció kérdésére az uniós állam- és kormányfők jövő csütörtökön kezdődő rendes csúcstalálkozója előtt. A vasárnapi brüsszeli minicsúcson legalább 16 EU-tagország állam- és kormányfői tanácskoznak egy ilyen lehetséges európai megoldásról.