Robbantottak az etióp miniszterelnök politikai gyűlésén

2018.06.23. 11:30 Módosítva: 2018.06.23. 14:08

Bomba robbant Abiy Ahmed etiópiai miniszterelnök politikai rendezvényén: 83 ember megsérült, de senki sem halt meg. A politikus nem sérült meg, a robbanás után azonnal kimenekítették a helyszínről. A miniszterelnök a rendőrség és a kórházak adataira hivatkozva azt írta a Twitteren, hogy hat sérült állapota válságos.

A robbanás pillanatokkal az után következett be, hogy Abij Ahmed miniszterelnök befejezte beszédét támogatóinak nagygyűlésén, amelyre olyan sokan érkeztek, hogy arra évek óta nem volt példa a kelet-afrikai országban.  Egy szervező arról beszélt, hogy egyértelműen a miniszterelnök volt a célpont, egy ismeretlen támadó gránátot akart hajítani a színpadra, de a tömeg megakadályozta ezt. Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek arról számolt be, hogy rendőrök teperték le a támadót pillanatokkal a robbanás előtt. Az AP hírügynökségnek egy másik szemtanú úgy nyilatkozott, hogy a támadó is rendőregyenruhát viselt.

Az országot február óta vezető 42 éves Abiy Ahmed az első miniszterelnök, aki az oromo etnikumhoz tartozik, ez a népcsoport állt a középpontjában az Etiópiában három éve zajló kormányellenes tüntetéssorozatnak, melynek során több százan meghaltak. Az oromók azért tüntettek, mert annak ellenére, hogy ők az ország legnépesebb etnikuma, politikailag, gazdaságilag és kulturálisan is marginalizált pozícióban voltak hosszú évekig. Az előző etiópiai vezetést az emberi jogok lábbal tiprásával, politikai menekültek kivégzésével, foglyok kínzásával vádolták. 

Mióta  Abiy Ahmed lett a miniszterelnök, a kormány reformokba kezdett. Szabadon engednek több tízezer politikai foglyot, feloldották betiltott tévécsatornák és több száz weboldal zárolását, megnyitották az ország állami szektorát a külföldi befektetések előtt. A kormányfő azt is  bejelentette, hogy feltétel nélkül végrehajtja azt a békemegállapodást, amely a sokak által Etiópia ősellenségének tekintett Eritreával vívott kétéves háborút zárta le 2000-ben. Eritrea hosszú függetlenségi háború után 1993-ban szakadt el teljesen Etiópiától.

A robbantást megelőző napon egy lázadó csoport fegyveres ellenállást hirdetett a kormány ellen. Abiy a támadás után azt nyilatkozta, "ez egy sikertelen kísérlet volt, ami mögött olyan erők állnak, akik nem szeretnének egységes Etiópiát". 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport