Ödön
2 °C
11 °C

Soha többé nem engednének bevándorlókkal teli mentőhajókat az olasz kikötőkbe

2018.06.23. 12:30 Módosítva: 2018-06-23 16:18:17

A civil mentőhajók elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben, írja az MTI  Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombati facebookos bejegyzésére hivatkozva.

A szélsőjobboldali Liga-vezér szerint a kikötési tilalom a Proactiva Open Arms, az SOS Méditerranée, a Sea-Watch és a Sea-Eye hajóira is vonatkozik, amelyek a tengeren vagy máltai kikötőkben tartózkodnak. Az olasz hatóságok nem sokkal korábban megtagadták a Mission Lifeline nevű német civil szervezet Lifeline hajójának, hogy 220 emberrel a fedélzetén kikössön Olaszországban.

Ismétlem: ezek a hajók elfelejthetik, hogy elérjék Olaszországot. Véget akarok vetni az embercsempészek és maffiózók üzletének".

Az olasz belügyminiszter hosszú ideje azzal vádolja a civil szervezeteket, hogy összejátszanak az embercsempészekkel, ám erre utaló bizonyíték a német hírügynökség szerint eddig nem került elő, a civilek pedig tagadják, hogy bűnözőkkel működnének együtt. A francia-német-olasz SOS Méditerranée pár órával korábban arra kérte az Európai Uniót, álljon elő közös megoldással, hogy biztonságosan és gyorsan partra lehessen tenni mindenkit, akit a Földközi-tenger középső részén mentenek meg.

A német Lifeline nevű hajó kikötését a máltai hatóságok is megtagadták, mondta a szervezet szóvivője a német Evangélikus Hírszolgálatnak. A hajó tovább vár a kikötési engedélyre, de a máltai hadsereg ivóvizet, ételt és orvosi ellátást ígért a hajón tartózkodóknak, írja a Die Welt. Joseph Muscat máltai miniszterelnök tudatta: egy embert kimentettek a Lifeline-ról.  "Bár nem a mi felelősségünk, Málta humanitárius segélyt nyújtott és a máltai fegyveres erők egy embert egészségügyi okokból lehoztak a fedélzetről" - írta a Twitteren.

A máltai kormányfő egyúttal arra kérte a hajót, hogy hagyja el az ország területi vizeit. Joseph Muscat bírálta a Lifeline legénységét, amiért figyelmen kívül hagyták az olasz felszólítást, hogy bízzák a líbiai hatóságokra a mentést. A máltai kormányfő egyúttal ismét leszögezte, hogy Róma nem parancsolhatja meg Máltának, hogy nyissa meg kikötőjét a civil mentőhajó előtt.

A spanyol hatóságok közben három különböző műveletben 418 embert mentettek ki a tengerből.  A Gibraltári-szorosban 15 hajó 262 embert vett fedélzetére, és Andalúziában tette partra őket. 27 embert Spanyolország déli és Marokkó északi része között mentettek ki, további 129-et pedig Gran Canaria szigetének közelében, az Atlanti-óceánon vettek fel a spanyol hatóságok.

Az olasz lépést a Fideszt külön közleményben üdvözölte. A Fidesz szerint "Olaszországnak igaza van, amikor megtiltja a Soros-hajók kikötését". A párt szerint Brüsszelnek és a tagállamoknak a határvédelmet és nem a migránsok elosztását kell megszerveznie.

A Földközi-tengeren életmentő feladatokat ellátó civil hajókról az Index is készített dokumentumfilmet, amelyet alább meg is nézhet:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?