Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Franciaország kiadott egy feltételezett háborús bűnöst Boszniának

2018.06.25. 15:35

Feltételezett háborús bűnöst adott ki a múlt hét végén Bosznia-Hercegovinának Franciaország - közölte értesülését a szarajevói sajtó hétfőn. A 63 éves Radomir Susnjart azzal gyanúsítják, hogy az 1992-1995-ös boszniai háború idején részt vett egy akcióban, amelyben 57 bosnyákot gyilkoltak meg. Az áldozatokat élve égették el, írja az MTI.

A férfi elleni vádirat a Nezavisne Novine című boszniai napilap információi szerint tavaly készült el, és abban az olvasható, hogy Radomir Susnjar megsértette a genfi egyezményt, amikor a háború idején ahelyett, hogy védte volna a civil lakosságot, ártatlan bosnyákok meggyilkolásában vett részt. A boszniai szerb hadsereg és más, félkatonai szervezetek tagjaival közösen kirabolt és megfosztott a szabadságától 57 civilt, majd a kelet-boszniai Visegradon rájuk gyújtotta a fogdaként használt épületet, illetve a menekülni próbálókat lelőtte - írta az újság.

A boszniai ügyészség közlése szerint Susnjar évek óta élt Franciaországban, a hatóságoknak azonban csak most sikerült felkutatniuk.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúnak mintegy 100 ezer halálos áldozata volt, és a háborús cselekmények miatt több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát. A boszniai szerbek az "etnikailag tiszta" szerb állam létrehozása érdekében mindent megtettek azért, hogy elüldözzék a helyi katolikus horvát, valamint muszlim bosnyák lakosságot