Mária
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Kilenc európai ország közös intervenciós erőt hozott létre

2018.06.25. 22:19

Kilenc európai ország védelmi miniszterei megállapodást írtak alá Luxembourgban egy közös intervenciós katonai erő létrehozásáról, írta a Politico.eu. A portál szerint ezzel a britek a brexit után is részt vehetnek közös katonai műveletekben.

Az Európai Intervenciós Kezdeményezés nevű fegyveres erő felállítását Emmanuel Macron francia köztársasági elnök szorgalmazta még tavaly szeptemberben, a Sorbonne egyetemen mondott beszédében.

A feladata a gyors beavatkozás lenne az európai határok közelében kialakult konfliktusokba.

A résztvevő kilenc állam: Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Németország, Portugália és Spanyolország. Az aláírók hangsúlyozták, hogy számítanak Londonra akkor is, amikor az Egyesült Királyság már távozott az Európai Unióból.

A luxembourgi találkozó alkalmából Florence Parly francia védelmi miniszter egy Twitter-üzenetben azt magyarázta, hogy az első feladat a fegyveres erők működésének kölcsönös megismerése és az együttműködés begyakorlása. „Kialakítjuk az európai stratégiai kultúrát. Készek leszünk előre látni a válságokat és gyorsan, hatékonyan válaszolni" – írta.

Az új kezdeményezés különbözik az európai védelmi szerződéstől (állandó strukturált együttműködés, PESCO), amelyben az Európai Unió tagállamai vesznek részt három kivételével (Dánia, Málta, Nagy-Britannia), írja az MTI.