Szilvia
5 °C
16 °C

Sikkasztás miatt vizsgálják Macron kampányát Lyonban

2018.06.25. 21:24

Vizsgálatot indított a közép-franciaországi Lyon ügyészsége hétfőn Emmanuel Macron tavalyi elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt - írja az MTI. 

A vád arra keresi a választ, hogy a lyoni városháza, amelynek vezetője Macron megválasztásáig Gérard Collomb jelenlegi belügyminiszter volt, az önkormányzat költségvetéséből finanszírozta-e a Köztársaság lendületben (En Marche) kormánypárt elődjének, a Lendületben mozgalomnak egyes kampányrendezvényeit. 

A jobboldali politikusok ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, mert szerintük a város eszközeit a korábbi szocialista polgármester törvénytelenül bocsájtotta az akkor még elnökjelölt Emmanuel Macron rendelkezésére. 

Gerard Collomb szerint ezekben az információkban semmi újdonság nincs, és a lejáratás az egyetlen célja. Szerinte a feljelentés és vita felmelegítése, amelyet a helyi ellenzék próbál szítani hónapok óta, amit a főváros már korábban lezárt. 

A feljelentést megelőzően David Kimelfeld jelenlegi lyoni polgármester nem tudott magyarázatot adni egy 2016. június 2-i fogadással kapcsolatban, amelyet Gérard Collomb két hónappal azelőtt adott a városházán, hogy Emmanuel Macron létrehozta saját választási mozgalmát Lendületben néven. A jobboldal elsősorban azt kifogásolja, hogy a képviselőik nem kaptak meghívást a rendezvényre, amelyen szerintük pénzgyűjtés folyt Macron majdani kampányához.

A feljelentés szerint a több mint ezer vendég részvételével megrendezett lyoni fogadás mintegy 19 ezer euróba került a városnak, amiből a hangosítás és a vacsora költségeit fedezték. A feljelentők úgy vélik, hogy ezzel Macron ingyenesen használhatta a középületet választási célokra, s így a lyoni önkormányzat a számlák kifizetésével az egyik elnökjelöltet támogatta, miközben ezt tiltja a választási törvény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?