Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A legfelsőbb bíróság is jóváhagyta Trump beutazási tilalmát

2018.06.26. 19:36

Donald Trump egy héttel elnöki hivatalba lépése után azonnal megpróbálta átnyomni a több, muszlim többségű országra vonatkozó beutazási tilalmat elrendelő törvényt, de eddig jogi akadályokba ütközött. Most azonban - harmadik nekifutásra - a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta a legutóbb 2017 decemberében hatályba helyezett tilalmat - írja a Guardian.

A tilalom értelmében nem utazhatnak Amerikába olyan szíriai, iráni, líbiai, jemeni és szomáliai állampolgárok, akiknek nincs közeli rokonuk az USA-ban, de a tiltás ennél enyhébb szankciókat tartalmaz a venezuelai és az észak-koreai állampolgárokra is. A legfelsőbb bíróság 5:4 arányban szavazott a tilalom mellett.

Trump a határozat kiadása után pár perccel annyit írt ki Twitterre. "A LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG MEGERŐSÍTI TRUMP UTAZÁSI TILALMÁT. Wow!"

A javaslat ellenzői szerint a tilalom nem teszi biztonságosabb hellyé Amerikát, viszont vallási alapú diszkriminációt jelent az alkotmánnyal ellentétes szellemben. Még a többséget képviselő bíró, John Roberts is arról beszélt a döntés után, milyen fontos Amerika számára a vallási alapú diszkriminációellenesség, és utalt arra, amikor Bush elnök a szeptember 11-i terrortámadás után megvédte "az igazi iszlám hitet".

A Fehér Ház szerint ugyanakkor a döntés "borzasztóan nagy győzelem az amerikai emberek számára", és a legfelsőbb bíróság a döntéssel kinyilvánította, hogy "az elnöknek hatalmában áll megvédeni az Egyesült Államok nemzetbiztonságát", annak ellenére, ahogy "a demokratikus politikusok és a média hónapok óta hisztérikusan kommentálta" az ügyet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?