Ferenc
11 °C
30 °C

Az Európai Néppártot nem zavarja a Stop Soros

2018.06.26. 14:01 Módosítva: 2018.06.26. 14:37

Egyelőre nem lép fel Orbán Viktor miniszterelnök ellen az Európai Néppárt (EPP) az előző héten elfogadott Stop Soros törvénycsomag miatt, közölte egy keddi lapinterjúban Manfred Weber, a Fideszt is a soraiban tudó pártcsalád európai parlamenti frakcióvezetője.

Az MTI beszámolója szerint Weber leszögezte: az ügyben az Európai Bizottság az illetékes, a brüsszeli testületnek kell vizsgálódnia, és ennek során figyelembe vehetik a Velencei Bizottság állásfoglalását is. Mint kiemelte, amennyiben problémásnak ítélik a jogszabályt, akkor kötelezettségszegési eljárást lehet kezdeni, amely végül eljuthat az Európai Bíróságra.

"Orbán azt ígérte, hogy ennek a mechanizmusnak az eredményét tiszteletben fogja tartani" – mondta a német EP-képviselő a De Standaard című belga újságnak. Arra a kérdésre, hogy az EPP nem fog-e fellépni a kérdésben, Weber hangsúlyozta, kritikusak Orbánnal szemben, de ez az ügy egyelőre az unió intézményeire tartozik, nem a pártpolitikára. "Ha Orbán nem tartja tiszteletben a bíróság döntését, akkor nem lehet többé tagja az Európai Néppártnak"  fogalmazott a frakcióvezető.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.