Csak ma lett hivatalos a brexit

2018.06.26. 15:10

Hivatalosan is érvénybe lépett kedden a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonását célzó jogszabály, miután II. Erzsébet királynő az előírt formális uralkodói aktussal jóváhagyta és kihirdette – közölte az MTI.

A brit kormány által tavaly júniusban beterjesztett tervezet többhavi vita, módosítási indítványok és ellenindítványok sora után, kompromisszumokkal kialakult végleges változatát múlt szerdán fogadta el a brit parlament. A tervezet többször is megjárta az alsó és a felső kamarát. A brit EU-tagság megszűnésének jogszabályi kereteit megteremtő, átfogó törvény korántsem az Európai Unióval folytatott brexit-tárgyalások végét jelenti, csak annak a törvényi keretrendszerét hozza létre, hogy a brit jogszabálygyűjtemény működőképes maradjon a brit EU-tagság megszűnése után is.

A törvény sarkalatos elemei közé tartozik a brit EU-tagságot rögzítő, 46 éve elfogadott jogszabály visszavonása és az uniós eredetű jogszabálytömeg (19 ezer jogszabály és rendelkezés!) átvezetése a brit jogrendszerbe. E két mozzanat a kedden hivatalosan kihirdetett törvény alapján a brit EU-tagság jövő márciusban várható megszűnésének pillanatában történik meg. Az 1972-ben kelt csatlakozási törvény kimondta, hogy az uniós szinten elfogadott új jogszabályok minden esetben brit törvényekké is válnak.  • Hírek
  • Hírek