Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

A nők számára India a világ legveszélyesebb országa

2018.06.26. 14:35 Módosítva: 2018.06.26. 14:38

Egy felmérés szerint a nők számára India a világ legveszélyesebb országa, ahol minden órában 40 bűncselekményt követnek el nők ellen, és a dolgozó nők mindegyike szexuális bántalmazás áldozata, írja az MTI.

A szexuális erőszak és zaklatás ugyanazon veszélyeivel kell szembenézniük az indiai nőknek, legyenek nagyvállalatok vezetői, dolgozzanak háztartási alkalmazottként a középosztály otthonaiban, gyárakban, mezőgazdaságban. 2005 óta legkevesebb 20 millió nő – ez New York, Párizs és London lakossága együttvéve – hagyta el Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságának munkaerőpiacát a Világbank adatai szerint, részben azért, mert rossz bánásmódban részesült munkahelyén. Manapság már csak az indiai nők 27 százaléka dolgozik hivatalosan.

A nők és a gyerekek biztonságáért transzparensekkel tüntető emberjogi aktivisták egy bábut égetnek el Újdelhiben
A nők és a gyerekek biztonságáért transzparensekkel tüntető emberjogi aktivisták egy bábut égetnek el Újdelhiben
Fotó: Haris Tjagi / MTI / EPA

A magánszektorban dolgozók a tömegközlekedés helyett inkább a vállalatok által fizetett taxikon érkeznek munkába, és sokan nem vesznek részt a cég által szervezett esti rendezvényeken vagy találkozókon biztonsági okok miatt. "Szükségünk van biztonságos közlekedésre és zéró toleranciára a munkahelyi szexuális zaklatást illetően. Úgy kell nevelnünk fiainkat, hogy tiszteljék a lányokat és a nőket, és nyilvánvalóvá kell tenni, hogy semmiképp nem tűrjük a nemi alapú erőszakcselekményeket. A családokban tudatosítani kell, hogy a lányokra úgy tekintsenek, mint jövőbeni szakemberekre" – hangsúlyozta Annette Dixon, a Világbank dél-ázsiai alelnöke egy nőfórumon Újdelhiben a közelmúltban.

2007 és 2016 között a nők elleni bűncselekmények száma Indiában több mint 80 százalékkal nőtt

a kormányzati adatok szerint. 2016-ban mintegy 40 ezer nemi erőszakot jelentettek be, annak ellenére, hogy nagyobb hangsúlyt kapott a nők biztonsága az után, hogy 2012-ben Újdelhiben egy banda megerőszakolt egy diáklányt, ami széleskörű tiltakozó akciókat váltott ki és a szexuális bántalmazás elleni szigorúbb törvényeket eredményezett.

2016-ban Indiában 539 szexuális zaklatási esetet jegyeztek fel hivatalosan, ez 170 százalékkal több mint 2006-ban, ám ez csak a jéghegy csúcsa. Az indiai ügyvédek társasága egy tavalyi felmérésében kimutatta, hogy a szexuális zaklatás áldozatainak mintegy 70 százaléka nem jelenti fel az elkövetőket. A helyzet még rosszabb az informális szektorban, ahol aktivisták szerint a szexuális erőszak és kizsákmányolás mindennapos a jogi védelem hiánya miatt. Egy tinédzser szolgálólányt megfojtottak és feldaraboltak májusban Újdelhiben, ami feltárta a házaknál munkát végzők kiszolgáltatottságát.

A Thompson Reuters Foundation által nők helyzetével foglalkozó 548 szakértő körében végzett felmérés eredménye azt mutatta, hogy India a világ legveszélyesebb országa a nők számára az emberkereskedelmet, a szexuális kizsákmányolást és a házi rabszolgaságot illetően. Ez egy 2011-ben készült hasonló felmérés megismétlése volt, amely kimutatta, hogy Afganisztán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Pakisztán, Indiai és Szomália volt a világ öt legveszélyesebb országa a nők számára.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.