Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Gyilkossággal gyanúsítják a lembergi pogrom szervezőjét

2018.06.26. 16:26
Gyilkosság elkövetésével gyanúsította meg kedden az ukrán ügyészség a kárpátaljai romák átmeneti tábora ellen a hétvégén Lembergben (Lviv) elkövetett pogrom 20 éves, lembergi illetőségű szervezőjét - jelentette az Unian hírügynökség alapján az MTI.

Az őrizetbe vett fiatal ellen a hatóság az ukrán büntető törvénykönyv előre megfontolt szándékkal, csoportosan és bűnszövetségben elkövetett gyilkosságra vonatkozó cikke alapján indított eljárást. Ha a bíróság bűnösnek találja, 15 évtől életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélhetik.

Az ukrán rendőrség közlése szerint a Lemberg megyei pusztomiti kerületi bíróság elrendelte a kárpátaljai romák elleni támadás elkövetésével gyanúsított két 16 és 17 éves iskolás 60 napos előzetes letartóztatásba helyezését, óvadék ellenében történő szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

A bűnüggyel összefüggésben a lembergi rendőrség 14 személyt vett őrizetbe, a többségük 16 és 17 éves középiskolai tanuló.

Valerij Szereda, a Lemberg megyei rendőrség parancsnoka kedden azt közölte, hogy a kárpátaljai romák tábora elleni pogromot három lembergi iskola tanulói követték el. Szerinte a támadás célja a helyzet destabilizálása volt a megyében. 

A lembergi városi közoktatási hatóság a hétvégi romaellenes pogrom miatt kedden elrendelte rendkívüli szülőértekezletek megtartását a nagyváros valamennyi iskolájának 9-11. osztályában. Az intézkedés célja a szülők figyelmének felhívása, hogy ügyeljenek arra, hol tartózkodnak a gyermekeik esténként, milyen kapcsolataik vannak közösségi oldalakon, milyen szakköri foglalkozásokat látogatnak.

Szombat éjjel álarcosok késekkel és baseball-ütőkkel támadtak kárpátaljai magyar cigányok átmeneti táborára Lemberg külvárosában. A támadásban egy 23 éves férfi életét vesztette, három személy, köztük egy anya és 10 éves fia sérüléseket szenvedett. A halálos áldozat és a sérültek a munkácsi járási Szernye és Barkaszó magyar ajkú községek, valamint Munkács lakosai.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter kedden egy televíziós műsorban kijelentette, hogy a hétvégi lembergi romaellenes pogrom szálai Oroszországba vezetnek. Mint mondta, az utóbbi három hónapban ez nem az első és nem a második eset, amikor szélsőjobboldaliak romatáborokra támadnak. Megjegyezte, hogy az ilyen támadások a "középkori vadság" megnyilvánulásai, és a kérdés nem kizárólag a rendőrségre tartozik, amely elfogta az elkövetőket, hanem a társadalom egészére.

Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján ugyancsak azt feltételezte, hogy oroszok állhatnak a lembergi romaellenes atrocitás mögött.

Idén ukrán nacionalisták kétszer támadták meg és égették fel romák ideiglenes táborhelyeit Kijevben, és hasonló pogromokat hajtottak végre Ternopilban, valamint korábban Lembergben is kárpátaljai cigányok ellen. Ezeket a támadásokat az állami támogatásban is részesülő, az SZBU-val együttműködő C14 neonáci szervezet és az év elején hatósági közreműködéssel alakult Nemzeti Osztagok félkatonai formáció vállalta magára.

Az ukrán médiát néhány napja járta be a hír, amely szerint Kijev önkormányzata 1,5 millió hrivnyát (15 millió forintot) utalt ki a C14-nek a fiatalok körében folytatott "hazafias nevelésre".

Tavaly nyáron a C14 - kárpátaljai társszervezetével, a Karpatszka Szics szélsőjobboldali szervezettel közösen - "hazafias tábort" szervezett Kárpátalján iskolások számára, amelynek keretében harcászati kiképzésben is részesítette a tanulókat. Jevhen Karasz, a C14 vezetője, aki egy lapinterjúban beismerte, hogy az általa vezetett szervezet az SZBU-val egyezteti akcióit, a sajtón keresztül mondott köszönetet az ukrán ifjúsági és sportminisztériumnak, valamint a Kárpátalja megyei közoktatási főosztálynak, hogy anyagilag és logisztikával segítette a kárpátaljai iskolások hazafias nevelését.