Aliz
6 °C
14 °C

Irán gazdasági mélyrepülése miatt tüntettek Teheránban

2018.06.26. 00:13

Teherán híres kereskedelmi csomópontja, a Grand Bazaar is teljesen leállt, amikor a kereskedők becsatlakoztak abba a tüntetésbe, ami az emelkedő árak, és Irán valutájának meredek zuhanása miatt tartottak hétfőn a fővárosban.  

A híres piac boltjai bezártak, és több ezren csatlakoztak a fővárosban tartott tüntetéshez. A rohamrendőrök később könnygázzal próbálták oszlatni a tömeget, amikor az a parlament felé indult meg.  

اعتراضات بازاریان تهران: ورود نیروی انتظامی برای متفرق کردن بازاریان

BBC NEWS فارسی (@bbcpersian) által megosztott bejegyzés,

Ez volt 2012 óta a legnagyobb tüntetés Irán fővárosában, amikor Irán nukleáris fegyverkezése miatti nemzetközi szankciók veszélyeztették a gazdaságot. 

Az akkori tüntetések elérték céljukat, és nagy szerepük volt abban, hogy Irán hajlandó volt párbeszédre a világhatalmakkal. Végül ez vezetett oda, hogy 2016-ban elrendelték a gazdasági szankciók feloldását, amitől végül Donald Trump idén májusában állt el, miután Netanjahu megvádolta Iránt azzal, hogy pénzelik a gázai fegyvereseket . Ennek lett az a következménye, hogy szinte felére esett az iráni riál a 2017 végi értékéhez képest.   

A mostani tüntetéssorozatnak volt már némi előszele a tavalyi év végén, illetve év elején, bár ezeket kisebb városokban tartották. A mostani gazdasági zuhanórepülés ezeket a hangokat erősítette fel összepontosította a fővárosban. 

(via BBC)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?