Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Izrael kilőtt egy gépet a damaszkuszi repülőtéren

2018.06.26. 06:13

Két izraeli rakéta csapódott be keddre virradóra a damaszkuszi repülőtér közelében, eltalálva a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet egyik fegyverraktárát - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet, mely londoni székhelye ellenére rendszerint megbízható helyi értesüléseket szállít. A rakétacsapás tényét megerősítette a szír állami tévé is, melynek beszámolója szerint egy épp kirakodás alatt álló iráni szállítógépet semmisített meg a két rakéta, melyet egy Szíria fölé berepülő drónról indítottak. A kormánymédia - nem feltétlenül megbízható - állítása szerint

A szíriai légvédelemnek sikerült elfognia a pilóta nélküli repülőt. 

A jeruzsálemi kormány szokása szerint nem kommentálta az értesülést. 

Izrael az utóbbi években menetrendszerűen hajt végre légi- és rakétatámadásokat szíriai célpontok ellen. A zsidó állam elsősorban az Aszad-rezsim egyik fő szövetségesének számító Iránból a szintén fontos irán kliens Hezbollah (a Hezbollah regionális szerepéről itt olvashat részletesen) libanoni területeire irányuló fegyverszállítmányokat (ezek korszerű ballisztikus rakétákat és azok fő alkatrészeit tartalmazzák) igyekszik elpusztítani, de az utóbbi évben az elszaporodó iráni támaszpontokat, illetve az izraeli határ közelébe merészkedő, iráni hátterű síita milíciákat is aktívan bombázza.A sűrűsödő csapások miatt azután egyre több a konfliktus a szíriai légvédelemmel is.

Az Irán és Izrael közti konfliktus májusban jutott a legközelebb a háborúhoz, amikor az iráni atomalku felmondását követően Szíriában állomásozó iráni egységek rakétákat lőttek ki a megszállt Golán-fennsíkra, amit nagyerejű izraeli válaszcsapás követett. Azonban az eszkaláció elmaradt - részben mivel Irán tisztában van azzal, hogy képtelen az izraeli határ közelébe valóban komoly csapásmérő erőt eljuttatni.

(The Jerusalem Post)