Ödön
2 °C
11 °C

Szicíliában kötött ki a menekültekkel teli dán konténerhajó

2018.06.26. 05:43 Módosítva: 2018-06-26 08:46:47

Megérkezett a dél-szicíliai Pozzallo kikötőbe keddre virradóra 108 migránssal a fedélzetén az Alexander Maersk nevű dán konténerhajó, amely több mint három napig várt utasításokra, hol köthetne ki. 

A konténerhajó nem hivatásszerűen mentette ki az embereket, még péntek reggel változtatta meg menetirányát, hogy segítségére siessen a lélekvesztőkön evickélő menekülteknek Líbia partjainak közelében.

Mivel a 113 méter hosszú konténerhajó legénysége nincs kiképezve a kikötési műveletekre, egy vontatóhajó segítségével tudott csak partot érni. A migránsok nem voltak biztonságban a konténerhajón. A tengeri fuvarozási vállalat szóvivője korábban a dán közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a fedélzeten tarthatatlanná vált a helyzet.

A hajót egyszerűen nem arra tervezték, hogy ennyi embert szállítson.

- ismertette a körülményeket Palle Laursen, a Maersk Line vállalat műszaki vezetője. Mint mondta, a 25 fős legénység képtelen gondoskodni a száznál is több emberről. Inger Stöjberg dán integrációs miniszter felszólította az olasz kormányt, hogy engedje kikötni a konténerhajót, és hagyja partra szállni az embereket. Keddre virradóra meg is érkezett az engedély a kikötésre. Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter egyébként még szombaton jelentette ki, hogy soha többet nem kapnak kikötési engedélyt menekülteket szállító civil mentőhajók:

Ezek a hajók elfelejthetik, hogy elérjék Olaszországot. Véget akarok vetni az embercsempészek és maffiózók üzletének.

Éppen emiatt továbbra is bizonytalan annak a 234 migránsnak a sorsa, aki a Mission Lifeline német civilszervezet mentőhajóján várakozik a tengeren. A hajó csütörtökön mentette ki az embereket Líbia partjai előtt, s jelenleg Málta közelében vesztegel utasításra várva. Helyzetét nehezíti, hogy Spanyolország sem engedi kikötni.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?