Erzsébet
1 °C
4 °C

Albánia nem gyorsítja fel befogadótábor-építéssel az uniós csatlakozását

2018-06-08T114250Z 2041825396 RC1CF6CB0740 RTRMADP 3 EUROPE-MIGR
2018.06.27. 17:45
Albánia nem kíván menekülttábort építeni az Európai Unióba igyekvő menedékkérőknek - jelentette ki Edi Rama albán kormányfő a Bild című német lapnak. Ilir Meta albán elnök eközben Magyarországon tárgyal.

Edi Rama, Albánia baloldali miniszterelnöke kijelentette, hogy Albánia akkor sem hajlandó tábort építeni a menedékkérőknek, ha cserébe azonnal felvennék az EU-ba. A menekültválságot Albánia uniós csatlakozási folyamatától függetlenül kell megoldani – mondta az MTI tudósítása szerint.

„EU-s menekülttábort építeni Albániában azt jelentené, hogy az EU lerakja valahová az elkeseredett embereket, mint a veszélyes hulladékot, amelyet egy ország sem akar elhelyezni a területén” - mondta Edi Rama.

Pedig az unióban örülnének

Korábban az unió több vezetője, így a magyar politikusok is előszeretettel hangsúlyozták, hogy az EU-n kívül kellene felállítani központokat a közösség területére szóló menedékjogi kérelmek elbírálására.

A lehetséges helyszínek között említették Líbiát és Albániát, de mindkét ország vezetése (már, ha Líbia esetében egyáltalán beszélhetünk ilyenről) elutasítja a gondolatot, ami a Bild szerint erőteljesen visszavetheti a terv megvalósítását.

Indulnak a tárgyalások

Az EU-tagállamok szakminiszterei kedden hagyták jóvá az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint 2019 júniusában el lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Macedóniával. A tárgyalások hivatalos megkezdéséről a tagországok állam- és kormányfői döntenek.

Eközben Budapesten

Eközben Ilir Meta, az Albán Köztársasági elnöke Magyarországon tárgyalt, találkozott Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is. A tárgyalásokon a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséről, a határok védelméről, valamint az Európai Unió balkáni bővítéséről is szó esett.

A megbeszéléseken elhangzott: az elmúlt évben több komoly áttörést sikerült elérni a két ország kapcsolatában, az áruforgalom 35 százalékkal, 114 millió euróra növekedett, és megindult a két főváros közötti közvetlen repülőjárat is, amely magas kihasználtsággal működik.

Mi támogatjuk Albániát

Orbán Viktor biztosította vendégét arról, hogy Magyarország minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja Albánia EU-csatlakozási törekvéseit.

Magyarország eddig is jól vizsgázott az unió bővítésével kapcsolatban, ellentétben más országokkal, elsősorban a Macedónia és Albánia ellen is fellépő Görögországgal, nem élt vissza a vétójogával bizonyos kétoldalú vitás ügyek rendezése érdekében. Ez Macedónia és Albánia esetében nem is merül fel, de például Horvátországgal szemben voltak fennálló gazdasági vitáink, ám ezek ellenére Magyarország határozottan támogatta a horvát csatlakozást.

(Borítókép: Szír menekültek Tiranában. Fotó: REUTERS/Florion Goga)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?