Szilvia
5 °C
16 °C

Az eső a barlangban rekedt focicsapat ellen dolgozik

2018.06.27. 11:03

Már négy napja nem adott életjelet az a 13 ember, amelyik múlt szombaton egy thai barlang fogságába esett. A BBC helyszínen tartózkodó tudósítója szerint az esős évszak miatt folyamatosan emelkedő vízszint jelentősen akadályozza, illetve nehezíti a mentést, amelyben több mint ezren (pl. katonák, búvárok, különleges alakulatok) vesznek részt.

Miután a barlang bejárata megközelíthetetlenné vált, a mentésben résztvevők olyan nyílások után kutatnak, ahonnan be tudnak jutni a Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban lévő barlangba. A tudósító szerint közben hőérzékelős drón pásztáz a barlangrendszer felett, ám az alacsonyan szálló felhők miatt nem jut messzire.

A Time szerint Anupong Paojinda belügyminiszter kedden arról beszélt, hogy a barlang több kamrája is egészen a mennyezetig telt vízzel, ezért szivattyúkkal dolgoznak, hogy könnyebbé tegyék a búvárok munkáját. Nekik egyébként a sáros víz miatt sincs könnyű dolguk, hiába használnak víz alatti világítást, alig látják, hogy merre haladnak.

Mint korábban írtuk, a búvárok kedden friss kéz- és lábnyomokat találtak a barlang belsejében, amiből arra következtettek, hogy a szombat óta nem talált gyerekek és edzőjük életben lehetnek. Közben a barlang bejáratánál továbbra is ott parkolnak a csapat biciklijei (ami a hatóságok szerint egyértelmű bizonyíték arra, hogy a fiúk és az edző odabent vannak), odakint pedig a hozzátartozók sátoroznak az esőben.

A 11-16 éves fiatalokat és a 25 éves edzőjüket szombat óta próbálják kiszabadítani. „Még mindig bízunk abban, hogy életben vannak. Habár nem tudnak mit enni, vízhez hozzájutnak barlangban” – mondta Prawit Wongsuwon miniszterelnök-helyettes kedden.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?