Jenő
-3 °C
6 °C

Visszavonul az egyik legfelsőbb bíró, Trump választhatja ki utódját

GettyImages-666925696
2018.06.27. 20:56

A 81 éves Anthony Kennedy, az amerikai legfelsőbb bíróság egyik bírája bejelentette, hogy július 31-én visszavonul, írja a BBC. Utódjára Donald Trump tehet majd javaslatot, és az eddiginél sokkal konzervatívabb irányba is billentheti a testületet.

Az összesen kilenc tagú, élethosszig kinevezett legfelsőbb bíróság az USA politikai, kulturális és gazdasági karakterét meghatározó legfontosabb ügyeiben mondhatja ki a végső szót. A testület döntései a precedensjog miatt jogszabályként hatnak, és évtizedekre meghatározzák az Egyesült Államok társadalmi berendezkedésének jogi kereteit.

A legfelsőbb bíróság legutóbbi döntése kedden jött ki, akkor hagyták jóvá Trump 2017 decemberében hatályba helyezett beutazási tilalmát.

A legfelsőbb bíróság eddigi kilenc tagja közül négy bírót demokrata, ötöt republikánus elnök jelölt a testületbe. Azonban az egyes bírók ettől még nem mindig ennek megfelelően szavaztak az egyes ügyekről.

Hiába jelölte például Ronald Reagan, vagyis republikánus elnök Anthony Kennedyt, a bíró számos ügyben mozdult el a mérsékeltebb irányba, és lett a mérleg nyelve a kicentizett testületben. Kennedy volt az, akinek a szavazatával például 2015-ben a legfelsőbb bíróság legálisnak mondta ki a melegházasságot.

Trump másodszor jelölhet legfelsőbb bírót, miután ugyanis a republikánus kongresszus nem fogadta el az ultrakonzervatív Antonin Scalia halála után Barack Obama jelöltjét, ezért a döntés az utódjára szállt.

Trump a denveri fellebbviteli bíróságon dolgozó Neil Gorsuch-ot ültette be a testületbe az üresen maradt kilencedik posztra tavaly áprilisban. A beválasztásával lényegében maradtak a Scalia halála előtti erőviszonyok a liberális és a konzervatív felfogást képviselő bírák között.

Trump szerdán bejelentette, hogy arról a 25-ös listáról választja majd ki Kennedy utódját, amit még kampánycsapata a 2016-ös elnökválasztás alatt állított össze.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?