Friderika
12 °C
29 °C

13 millió eurót utalhatott a svájci-francia építőipari cég az Iszlám Államnak

2018.06.28. 20:26

Emberiesség elleni bűntettben való bűnrészességgel is megvádolta csütörtökön a párizsi ügyészség az Iszlám Állammal való együttműködéssel gyanúsított Lafarge svájci-francia építőipari vállalatot, amelyet korábban már terrorizmus finanszírozásának és mások életének a veszélyeztetésével meggyanúsítottak - írja az MTI.

Az elmúlt hónapokban a vállalat nyolc vezetője ellen indult eljárás, köztük Bruno Lafont ellen, aki 2007 és 2015 között vezette a cégcsoportot.

A Lafarge ellen, amely 2015-ben egyesült a svájci Holcimmel, Franciaországban márciusban eljárás indult terrorizmus finanszírozásának gyanújával, miután kiderült, a cégcsoport fegyveres csoportokkal egyezkedett Szíriában, hogy fenntarthassa ottani tevékenységét. Akkor a cég három vezetőjét tartóztatták le, akik kihallgatásukkor elismerték, hogy a helyi leányvállalatuk mozgatott pénzt, de szerintük ezt azért kellett fizetniük, hogy a dolgozóik biztonságban legyenek. Akkor azt mondták, hogy a pénz útjáról nem tudnak semmit. 

Ehhez képest a Lafarge szíriai leányvállalata, a Lafarge Cement Syria 2011 és 2015 szeptember között a belső könyvvizsgálói jelentés szerint közel 13 millió eurót utalt szíriai fegyvereseknek ezért, hogy tovább működhessen az országban. Az összeget adó formájában fizették ki a fegyvereseknek a dolgozók és az áru szabad áramlásának szavatolására. A finanszírozási vádakon túl a gyanú szerint a terrorszervezet közvetlenül is vásárolt cementet a vállalattól.  

A gyanú szerint a Lafarge 2013-ben állapodott meg az Iszlám Állammal, és olajat is vásárolt a dzsihadistáktól, akik 2013 júniustól tartották ellenőrzésük alatt a stratégiai tartalékok egy jelentős részét, megsértve ezzel az Európai Unió 2011-ben életbe léptetett embargóját. 

A vámügyőrség vizsgálata szerint a Lafarge francia vezetősége jóváhagyta a dzsihadista csoportok finanszírozását, és azt hamis számlákkal fedezték, Bruno Lafont elnök-vezérigazgató azonban tagadja, hogy tudott volna a kenőpénzekről. Tanúvallomások szerint a Lafarge a francia hatóságok engedélyével döntött úgy, hogy a dzsihadisták előretörését követően is folytatja tevékenységét Szíriában. Frédéric Jolibois gyárigazgató kihallgatásán azt állította, hogy folyamatos kapcsolatban állt a francia külügyminisztériummal és a titkosszolgálatokkal.