Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Farkas támadhatott gyerekekre Lengyelországban

2018.06.28. 20:40

Vélhetően farkas támadott és sebesített meg két kisgyereket a délkelet-lengyelországi Keleti-Beszkidekben. A még kedd este történt támadásban előbb egy nyolcéves kislányra, majd két kilométerrel odébb egy tízéves kisfiúra támadt a ragadozó a kedvelt turistahelyen. A szabadban játszottak, amikor az állat rájuk támadt. A szülők mindkét esetben hamar elkergették az állatot, de az addigra megharapta a gyerekeket, főleg a lábukon. A gyerekek sebeit kórházban ellátták, és már ki is engedték őket.

A hatóságok szerint a két támadást ugyanaz az állat hajtotta végre. A farkast egy vadász lelőtte, jelenleg DNS-vizsgálatot végeznek rajta. Ökológusok szerint nem kizárt, hogy farkas és kutya keveréke. Nem ez lehetett az első farkastámadás a Lengyelországgal és Szlovákiával határos hegységben, feltételezik, hogy ugyanez az állat harapott meg egy kempingező turistát június közepén. 

A WWF Polska zöldszervezet óva intett a pániktól, hangsúlyozva, hogy évtizedek óta nem volt példa ember elleni támadásra, egy egészséges farkas nem agresszív az emberrel szemben, inkább kerüli az embereket.

A Lengyelországban élő farkasok számát 1400 körülire becsülik, a faj szigorú védelem alatt áll 1998 óta.