Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Július 16-án Helsinkiben találkozik Trump és Putyin

000 13810T
2018.06.28. 14:34 Módosítva: 2018-06-28 16:09:53

Július 16-án, hétfőn Helsinkiben találkozik Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, jelentette be egyszerre a Fehér Ház és a Kreml.

A találkozót Richard Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó készítette elő, a héten utazott Moszkvába az orosz elnökhöz. Bolton (aki a kinevezése előtt többször élesen bírálta Putyint) nemcsak az orosz elnökkel, hanem Szergej Lavrov külügyminiszterrel, Jurij Usakovval, Putyin külpolitikai tanácsadójával, valamint az orosz biztonsági tanács tagjaival is tárgyalt.

A két ország kapcsolatai, az iráni atomalku felmondása és az újabb és újabb amerikai gazdasági szankciók miatt rendkívül feszültek mostanában. Ugyanakkor Putyin a Kim Dzsongunnal folytatott találkozó után megdicsérte az amerikai elnököt.

Vlagyimir Putyin a Boltonnal folytatott megbeszélések után úgy fogalmazott, hogy a látogatás visszahozta a reményt, ez lehet az első lépés egy új kapcsolat kialakítására, amely csakis az egyenlőségen és kölcsönös tiszteleten alapulhat.

Könnyen lehet, hogy a két elnök már a hivatalos csúcs előtt is találkozik, ugyanis Trump a portugál elnökkel közös találkozóján felvetette, hogy ellátogat az oroszországi focivébé döntőjére. Sajnos a kikerült felvételen a beszélgetés nehezen érthető, de mintha Trump azt mondaná, hogy Putyinnal is találkozik a meccs alatt. A döntő július 15-én lesz, egy nappal az orosz-amerikai csúcs előtt.

Az Axios amerikai lap újságírójával négy NATO-tagállam tisztségviselője is megosztotta abbéli aggodalmát - mind a négyen nagyjából ugyanazt -; hogy

Trump a NATO-csúcson ki fogja osztani szövetségeseit, majd pedig egy szívélyes találkozón méltatni fogja Putyint.

Ezzel pedig nagyban gyengíteni fogja a nyugati országok közös kiállását egy sor, Oroszországgal kapcsolatos ügyben a Szkripal-gyilkosságkísérlettől a szíriai fegyverszünet megszegésén át az orosz titkosszolgálatok online fenyegetése elleni fellépésig.

Borítókép: Putyin és Trump 2017. július 7-én Hamburgban. Fotó: Saul Loeb / AFP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?