Lövöldözés volt egy marylandi szerkesztőségben, az újság korábban a támadó zaklatási ügyéről írt

2018-06-28T195830Z 550534871 RC13D8BC3130 RTRMADP 3 MARYLAND-SHO
2018.06.28. 21:25 Módosítva: 2018.06.29. 08:55
Legalább öt halottja van az annapolisi Capital Gazette szerkesztőségében lezajlott mészárlásnak. Egy fegyveres egy sörétes vadászpuskával átlőtte az iroda üvegajtaját, és tüzet nyitott a szerkesztőség munkatársaira. A rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat, aki először ellenállt a letartóztatásnak. A támadásnak legalább öt halottja és több súlyos sebesültje van. A történtek hatására megerősítették a nagyobb New York-i és Los Angeles-i médiavállalatok rendőri védelmét.

Több halálos áldozattal járó lövöldözés kezdődött csütörtök délután a marylandi Annapolisban található Capital Gazette szerkesztőségben.

A Fox 5 DC jelentése szerint a lövöldözés helyi idő szerint délután fél három körül kezdődött a Gazette Bestgate Road-i szerkesztőségében.

A lap egyik munkatársa, Anthony Messenger háromnegyed három körül a Twitteren azt írta: „Lövöldözés a Bestgate 888-ban, kérem, segítsenek!”

Phil Davis, a lap egy másik munkatársa is a Twitteren közvetítette a történteket.

Egy magányos lövöldöző több emberre rálőtt az irodában. Néhányan meg is haltak. [...] A fegyveres átlőtte az iroda üvegajtaját, majd tüzent nyitot a munkatársaimra. Nem tudok többet mondani, és nem akarok senkit halottá nyilvánítani, de szörnyű a helyzet. [...] Nincs annál ijesztőbb, mint hallani, ahogy másokat lelőnek melletted, te pedig az asztalod alatt lapulva hallod, ahogy a támadó újratölti a fegyverét.

A rendőrség figyelmeztetést adott ki: nem tartják kizártnak, hogy több elkövető is lehet, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. Az Anne Arundel megyei seriff, Ron Bateman elmondta, hogy a nyomozás folyamatban van, de egy gyanúsítottat már őrizetbe vettek. A férfi nem tanúsított ellenállást, a rendőröknek megadta magát. Sajtóhírek szerint az elkövető egy 38 éves férfi, Jarrod Ramos, aki korábban beperelte a lapot rágalmazásért, miután az zaklatási ügyéről írt.

A támadó, Jarrod Ramos
A támadó, Jarrod Ramos
Fotó: Handout / Reuters

Bill Krampf megyei rendőrfőnök sajtótájékoztatón közölte, hogy

az akciónak legalább 5 halottja és számos súlyos sérültje volt.

Az elhunytakat azonosították, mind az újságnak dolgozott: Rob Hiaasen, Gerald Fischman, Wendi Winters szerkesztő, Rebecca Smith reklámértékesítő és John McNamara újságíró.

Médiaértesülések szerint az elkövető egy shotgunt (sörétes vadászpuskát) használt az akcióhoz. A CNN úgy értesült, hogy a rendőrök egy bombának látszó tárgyat is találtak a helyszínen, így a tűzszerészeket is riasztották. Később kiderült, házilag barkácsolt füstgránátokat dobált.

Először rágalmazási pert indított, aztán mészárolt

Az elkövető Jarrod Ramos 2012-ben rágalmazásért beperelte a Capital Gazette-et, miután a lap, bírósági iratok alapján arról írt, hogyan zaklatott a férfi egy nőt. A férfi trágár e-mailekkel zaklatta a nőt, és azt üzente neki: ölje meg magát. Ramost elítélték zaklatás miatt, de amikor a Capital Gazette megírta a történetet, arra panaszkodott, hogy a lap nem korrekten mutatta be a dokumentumokat. Ezért perelni is próbált, de bíróság végül elutasította a keresetét – közölte a Reuters.

A történtek hatására a rendőrség megerősítette a legnagyobb New York-i és Los Angeles-i szerkesztőségek védelmét. New Yorkban a terrorelhárítás egységei őrzik a legnagyobb médiavállalatokat, a Los Angeles Times szerkesztőségénél pedig fokozták a rendőri jelenlétet.

Larry Hogan, Maryland kormányzója kormányzója azt nyilatkozta, hogy teljesen lesújtotta az annapolisi tragédia híre. A Fehér Ház szóvivője közleményben tudatta, hogy imádkoznak az áldozatokért és az érintettekért, és ugyanígy tett Donald Trump is a Twitteren.

A munka folyik tovább

A Capital Gazette Twitteren közölte, hogy holnap újabb megjelenik a következő példány. "Igen, kinyomjuk azt a rohadt lapot" – írta a szerkesztőség.

A Capital Gazette az Egyesült Államok egyik legrégebben alapított újságja. A kiadója 1727-ben indult, első lapjuk a Maryland Gazette volt. 1767-ben ők alkalmazták az ország első női újságíróját, Anne Catharine Greent. A Capital Gazette eredetileg Evening Capital néven jelent meg 1884-ben.  1994-ben a tulajdonos elindította az ország egyik első online híroldalát, a CapitalOnline.com-ot. Az újságot Annapolisban, Anne Arundel megyében és Kent Islanden terjesztik. Naponta 67 ezren olvassák, a vasárnapi kiadást 83 ezren.

A szerkesztők rendíthetetlen hidegvérrel dolgoznak a merénylet után is. Bár az újság honlapja több európai országból, így Magyarországról is elérhetetlen, röviddel a lövöldözés után már maguk számoltak be a támadásról és a fejleményekről. John Harwood a Twitteren azt írta:

Egy középiskolai osztálytársam, Pat Furguson a Capital Gazette riportere. Azt mondta a feleségének, Beckynek (szintén osztálytárs), hogy biztonságban van, tölti a telefonját, keresi a kollégáit, és próbál újságot írni, „hogy az isten verje meg”.

(Fox News | CNN | BBC | CBS News)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport